Προς παράταση εξόφληση εισφορών ΟΓΑ Ιανουαρίου

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εισφορές τους με τον κωδικό τους στο Taxis και στη συνέχεια με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα έπρεπε από χθες να έχει αρχίσει ταχυδρομικά η πρώτη φάση με την αποστολή περίπου 800.000 ειδοποιητηρίων από το σύνολο του 1,5 εκατ. για τους ασφαλισμένους των ταμείων των αυτοαπασχολουμένων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών (πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ). Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, η ταχυδρομική αποστολή των ειδοποιητηρίων θα αρχίσει από την ερχόμενη Δευτέρα και η αποστολή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Έτσι, λόγω της καθυστέρησης με την οποία θα λάβουν τα ειδοποιητήρια οι ασφαλισμένοι, το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής των ασφαλίστρων και του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου του 2017, καθώς και της μετάθεσης της καταληκτικής ημερομηνίας πληρωμής από την 28η Φεβρουαρίου στις 31 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες για το 2017 θα κληθούν να πληρώσουν από τα 87 ευρώ ανά µήνα ξεκινούν οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ Σύνταξης, Υγείας και Αγροτικής Εστίας, µε καθαρό εισόδηµα το προηγούµενο οικονοµικό έτος από 1 έως 4.923 ευρώ ή ζηµία.

Το πόσο των 87 ευρώ το µήνα ή 1.044 το χρόνο αντιστοιχεί στο  21,20% του κατώτατου εισοδήµατος (4.923 ευρώ), όπως ορίζει σχετική υπουργική απόφαση του Τάσου Πετρόπουλου.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι όσο ανεβαίνει το δηλωτέο καθαρό εισόδηµα, καθότι οι εισφορές συνδέονται µε αυτό βάσει του νόµου 4387/2016, η επιβάρυνση µεγαλώνει. Για να φτάσει έτσι κατ’ ανώτατο όριο τα 1.242 ευρώ το µήνα (για τους κλάδους Σύνταξης, περίθαλψης και Αγροτικής Εστίας) όσον αφορά στο 2017, εφόσον πρόκειται για παραγωγούς µε φορολογητέο εισόδηµα της τάξης των 70.330 ευρώ και άνω.

Οι ασφαλισμένοι θα έχουν το δικαίωμα να πληρώνουν έναντι το ποσό κάθε μήνα, αλλά το υπόλοιπο θα εξοφλείται με τόκο 8%. Η πρώτη εισφορά θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017.

Τα ειδοποιητήρια είναι δισέλιδα με πλήρη στοιχεία για το καθαρό (εκκαθαρισμένο το 2015) φορολογητέο εισόδημα, τον ΑΜΚΑ, τις κρατήσεις ανά κλάδο, τη συνολική μηνιαία εισφορά που αναλογεί και με κωδικό εντολής πληρωμής.

Στα ειδοποιητήρια δεν περιλαμβάνονται βεβαιωμένες οφειλές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, καθώς αυτές θα αποστέλλονται στους οφειλέτες και θα αναρτώνται στους ατομικούς τους λογαριασμούς.

H διαδικάσια

Με κίνδυνο να υπάρξουν ασφαλισμένοι που θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορές υψηλότερες από τις πραγματικές, κρίθηκε αναγκαίο να προχωρήσει η διαδικασία με αυτό τον τρόπο, αφού τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες ασφάλισης, παρουσίαζαν κενά.

Πάντως, η «λογική» των πρώτων ειδοποιητηρίων παραμένει ίδια: Θα εμπεριέχουν τις οφειλές για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Θα ορίζουν ότι οι εισφορές του Ιανουαρίου θα μπορούν να καταβληθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου και οι εισφορές του Φεβρουαρίου θα μπορούν να καταβληθούν έως τα τέλη Μαρτίου.

Ο υπολογισμός των εισφορών για εφάπαξ και για επικούριση δεν θα βρίσκεται σε αυτά τα ειδοποιητήρια, για όποιες περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων χρειάζεται, λόγω αδυναμίας να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Το πιθανότερο είναι οι συγκεκριμένες πρόσθετες εισφορές (7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ), να συμπεριληφθούν στην επόμενη αποστολή ειδοποιητηρίων που θα αφορά το δίμηνο εισφορών για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται ότι υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που έχουν ενεργό Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ – μπλοκάκι), από την 1.1.17 και μετά. Όσοι όμως έχουν «κλείσει το μπλοκάκι» τους δεν θα βρεθούν μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη της καταβολής εισφορών.

Όλοι οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν εισφορές με βάση το Καθαρό Φορολογητέο Εισόδημα του 2015. Ερωτηματικό υπάρχει για το ποιους θα επιβαρύνουν, τους εργοδότες ή τους εργαζόμενους, οι εισφορές για περιπτώσεις ασφαλισμένους με έως δύο «αντισυμβαλλόμενους». Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στο ΔΠΥ του μηνός Ιανουαρίου ότι έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας για να καταβάλλουν το 6,67% των εισφορών για τον κλάδο σύνταξης, για να μεταφέρουν το υπόλοιπο 13,33% στους εργοδότες. Εάν οι τελευταίοι όμως δεν δεχτούν τη συγκεκριμένη επιβάρυνση, τότε αυτό σημαίνει ότι τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, που θα πρέπει να αποφανθούν ποιοι τελικά θα επιβαρυνθούν από τις εισφορές. Έως τότε, το 20% θα επιβαρύνει στο σύνολό του, τον ασφαλισμένο.

Πηγή: www.agronews.gr