Γιλντιρίμ: χωρίς ταυτότητα 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, καλούμενος να σχολιάσει, προς δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, την ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας ανέφερε ότι «πάντα έχουμε μια απάντηση στις εχθρικές συμπεριφορές», ενώ όσον αφορά τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς είπε ότι έστειλε επιστολή στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, ο  Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που επιτάσσει η καλή γειτονία.

«Αυτή είναι η προσδοκία μας από την Ελλάδα. Για μας δεν έχει κανένα νόημα που πήγε ο Υπουργός Άμυνας εκεί και πόζαρε στις βραχονησίδες. Στο Αιγαίο υπάρχουν 130 μικρές και μεγάλες βραχονησίδες. Ούτε ταυτότητα έχουν, ούτε καν είναι γνωστό σε ποιον ανήκουν. Έτσι είναι από παλιά. Το πρόβλημα σχετικά με το Αιγαίο δεν είναι καινούριο, έχει βαθύ παρελθόν. Εμείς με το να βγάζουμε συνεχώς τα προβλήματα σε πρώτο πλάνο δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε εποικοδομητικές σχέσεις φιλίας. Πρέπει να συζητήσουμε όχι τα προβλήματα αλλά το κοινό μέλλον, τα κοινά συμφέροντα. Πρέπει να δώσουμε έμφαση σε αυτά. Αλλά από όποιον και να έρθει η εχθρική στάση η Τουρκία πάντοτε έχει μια απάντηση να δώσει», δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει ότι «η Τουρκία πότε πότε απαντά με χαμόγελο στις προκλήσεις και αυτό δεν πρέπει να διαβάζεται εσφαλμένα».

«Η Ελλάδα είναι γείτονας της Τουρκίας και κανείς δεν μπορεί να επιλέξει τους γείτονές του. Η γεωγραφική περιοχή είναι μοίρα, δεν επιλέγουμε τους γείτονές μας. Πρέπει να καταφέρουμε να τα φέρουμε βόλτα με αυτούς που έχουμε», πρόσθεσε.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων για την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για τους ‘8’ ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι «είναι απογοητευτική. Γι’ αυτό το θέμα έστειλα και μια επιστολή στον κ. Τσίπρα. Του εξέφρασα την προσδοκία μας να επανεξεταστεί αυτή η απόφαση στο πλαίσιο του δικαίου και να εκδοθούν», αλλά -όπως ανέφερε- ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση.

Πηγή: www.ant1news.gr