Ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Σερβίας

Για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Σερβίας και ειδικότερα της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας των δυο Κοινοβουλίων, συζήτησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της σερβικής Εθνοσυνέλευσης Μάγια Γκοΐκοβιτς.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές και οι δύο εστίασαν στη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των δυο λαών.

Επίσης, οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Αλεξάντερ Βούτσιτε κατέθεσαν στεφάνι στον ανδριάντα του Ρήγα Φεραίου.

Νωρίτερα, σε άπταιστα ελληνικά, υποδέχθηκε στο Πατριαρχείο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ο Πατριάρχης της Σερβίας, Ειρηναίος, κάτι  που επισημάνθηκε και από τον πρωθυπουργό.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν, παρουσία των ΜΜΕ, Πατριάρχης και πρωθυπουργός, θυμήθηκαν την προηγούμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βελιγράδι, δύο χρόνια πριν.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ρώτησε τον Πατριάρχη αν επισκέπτεται συχνά το σερβικό μοναστήρι του Χιλανδαρίου στην Αθωνική Πολιτεία. Ο Πατριάρχης απάντησε καταφατικά και συμπλήρωσε ότι μόλις ένα μήνα πριν, ήταν στο Άγιο Όρος.

ειρηναιος τσιπρας

Εν τω μεταξύ, χθες οι κυβερνήσεις των δύο χωρών άνοιξαν νέα σελίδα στις ελληνο-σερβικές σχέσεις, δίνοντας νέα προοπτική στις ιστορικές, ούτως ή άλλως, σχέσεις που ενώνουν τους δύο λαούς. Πρώτα από όλα, με τη συγκρότηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο για πρώτη φορά θα συνεδριάσει την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε «πεπεισμένος», όπως είπε, ότι η επίσκεψη μπορεί να δώσει «το έναυσμα για την απαραίτητη αναζωογόνηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», αλλά με την προσθήκη: «Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυσή τους -πρέπει να μελετούμε τα συγκεκριμένα βήματα που θα δώσουν νέα προοπτική στις ιστορικές ελληνο-σερβικές σχέσεις». Απώτερος στόχος, να γίνει «στρατηγική» η συνεργασία Ελλάδας και Σερβίας.

Αν όμως η ποιοτική αναβάθμιση των ελληνο-σερβικών σχέσεων ήταν το ένα συμπέρασμα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάντερ Βούτσιτς, το άλλο αφορούσε στην καταδίκη των αλυτρωτικών διαθέσεων. Ενώ και οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν αναφορά στο ανοιχτό θέμα που έχει η Ελλάδα με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, έκλεισαν  οι εργασίες του ελληνο-σερβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ. Με τη συμμετοχή 70 επιχειρηματιών από τη χώρα μας και άλλων 150 από τη Σερβία.
Αυτό ακριβώς, την πολυπληθή συμμετοχή επιχειρηματιών από τις δύο χώρες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τις εργασίες του Φόρουμ. Διαβεβαιώνοντας συγχρόνως ότι «η Ελλάδα και η επιχειρηματική της κοινότητα ήταν, είναι και θα είναι παρούσες και ενεργές στα Βαλκάνια, στη Σερβία». Και μάλιστα, συνέχισε, οι Έλληνες επιχειρηματίες θα είναι ανοιχτοί σε νέες συνεργασίες.