Τουρκία: Δεύτερο αίτημα έκδοσης των “8” προς την Ελλάδα

Δεύτερο αίτημα έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών κατέθεσε προς την Ελλάδα το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, μετά την χθεσινή απόφαση του Άρειου Πάγου,  που έκρινε ότι οι οκτώ Τούρκοι που ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, δεν θα εκδοθούν.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το τι περιέχει ο νέος φάκελος που θα μπορούσε να ανατρέψει την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης.

Πιθανολογείται ότι θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία που θα στοιχειοθετούν την ενοχή των Τούρκων στρατιωτικών και την εμπλοκή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου πέρυσι.

Η είδηση μεταδόθηκε ως έκτακτη  σε όλα τα τουρκικά κανάλια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την Πέμπτη το αίτημα των τουρκικών Αρχών , δεχόμενο τα επιχειρήματά τους ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και πως κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς ή να χάσουν και τις ζωές τους.
«..η πιθανότητα με βάση όλα όσα αναφέρονται ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ένοχης ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα δικαιώματα αυτού», σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη για όλους και αρνητική στο αίτημα των τουρκικών Αρχών.

Εν τω μεταξύ, ο τουρκικός Τύπος υποδέχτηκε με πολύ επικριτικά σχόλια την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για μη έκδοση των «8».

«Στους 8 προδότες πραξικοπηματίες η γείτονας έγινε ασπίδα», είναι ο τίτλος της Sabah, η οποία κάνει λόγο για ιστορική προδοσία από την Ελλάδα. Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, που χθες πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα και κράτησαν 6,5 ώρες, ο γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ουμίτ Γιαλτσίν, στη συνάντηση που είχε με το γ.γ. του ελληνικού ΥΠΕΞ, Δημήτρη Παρασκευόπουλο, προειδοποίησε –όπως αναφέρεται- πριν βγει η απόφαση την ελληνική αντιπροσωπεία ότι μία απόφαση για μη  έκδοση θα έβλαπτε τις σχέσεις των δύο χωρών.

Πηγή: www.ant1news.gr