Χαρακόπουλος: Παράταση στην καταβολή φορολογικών & ασφαλιστικών υποχρεώσεων

Να παραταθούν για 15 ημέρες οι προθεσμίες για την καταβολή των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων του μηνός Ιανουαρίου, για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, λόγω της μεγάλης καθίζησης που υπέστη η αγορά, επί αρκετές ημέρες, από τον χιονιά, ζητά με αναφορά του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην αναφορά του ο κ Χαρακόπουλος επισυνάπτει και την επιστολή του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας – Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας προς την υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου, τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, τον Γ. Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Γεώργιο Πιτσιλή, καθώς και την Κεντρική Διοίκηση του Ο.Ε.Ε.

Η εν λόγω επιστολή αναφέρει ότι «τα έντονα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών δημιούργησαν οξύτατα προβλήματα σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα να περιοριστεί στο ελάχιστο. Πολλές επιχειρήσεις για τέσσερις και πλέον ημέρες δεν λειτούργησαν και χρειάστηκε πάνω από μία εβδομάδα  για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Η θεομηνία έπληξε το σύνολο των επιχειρήσεων (εμπορικές, εργοστάσια, γεωργικές κ.α.) αλλά πιο πολύ αυτές που λειτουργούν εκτός του αστικού ιστού. Μεγάλο, επίσης, ήταν το πρόβλημα της επικοινωνίας των επιχειρήσεων με τους λογιστές και τα λογιστικά γραφεία, για την διεκπεραίωση των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων, την ενημέρωση των βιβλίων για την έκδοση του ΦΠΑ του τελευταίου τριμήνου και για την συμφωνία κλεισίματος του έτους.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο τέλος Ιανουαρίου 2017 οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων είναι πάρα πολλές. Τελευταία  δόση ΕΝΦΙΑ, καταβολή 6ου διμήνου ΟΑΕΕ, εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ, δόσεις ρυθμίσεων σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και  καταβολή ΦΠΑ 4ου τριμήνου 2016. Όσο μεγάλες προσπάθειες και να καταβάλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Με δεδομένο ότι η αγορά δεν κινήθηκε ζητάμε να δοθεί μια παράταση 15 ημερών στην έκδοση και  καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του Ιανουαρίου, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σ’ αυτές, κάτι που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους συναδέλφους Λογιστές Φοροτεχνικούς και δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος για το Δημόσιο».