Καταστήματα εστίασης και τουριστικές επιχειρήσεις στην …πρώτη γραμμή για POS

Με πρόστιμα απειλούνται από την 1η Ιουλίου 2017 όσοι ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων δεν δίνουν την δυνατότητα στους πελάτες τους να πληρώνουν με κάρτες.

Είναι οι πρώτοι που υποχρεούνται να τοποθετήσουν τα μηχανήματα στις επιχειρήσεις τους ενώ τις επόμενες 10 ημέρες το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει τη δεύτερη κατά σειρά απόφαση αναφορικά με την ενεργοποίηση των μέτρων αύξησης της χρήσης πλαστικού χρήματος. Για όσους δεν συμμορφωθούν με την υποχρεωτική διάθεση POS προβλέπονται πρόστιμα, το ύψος των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα.

Μόνο το πρόστιμο για όσους δεν τοποθετήσουν ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και κοντά στην ταμειακή τους, ταμπέλα με την οποία θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη δυνατότητα να πληρώσουν για τις συναλλαγές τους με κάρτες έχει καθοριστεί κι αυτό ανέρχεται στα 1.000 ευρώ. Αν πληρωθεί μέσα σε 30 ημέρες, μειώνεται στο μισό.

Η απόφαση, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης, θα περιγράφει την πρώτη ομάδα επαγγελματιών οι οποίοι έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS στα καταστήματά τους. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πρώτο κύμα υπόχρεων αναμένεται να ενταχθούν περί τις 200.000 επαγγελματίες που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληγές του ΥΠΟΙΚ σε αυτούς θα είναι σίγουρα οι ιδιοκτήτες καφέ, εστιατορίων και μπαρ, αλλά και άλλοι κλάδοι επαγγελματιών που συνδέονται με την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Στην περίπτωση των επαγγελματικών όπως γιατροί,  υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι το Υπουργείο αναζητεί τρόπους ώστε να τους εξαναγκάσει να εκδίδουν αποδείξεις. Αν το Υπουργείο δεν δώσει ουσιαστικά κίνητρα στους καταναλωτές για να ζητούν απόδειξη κάθε φορά που συναλλάσσονται με ελεύθερο επαγγελματία, είναι  απορίας άξιο πώς θα ελέγχεται ο επαγγελματίες για το αν αποδέχεται πληρωμές με POS ή αν τελικά εκδίδει αποδείξεις.

Η αρμόδια Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είχε προϊδεάσει για εφαρμογή της υποχρεωτικής εγκατάστασης POS σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, η δεύτερη έως το τέλος του 2017 και η τρίτη έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Όπως έχει δηλώσει η Υφυπουργός, από την υποχρεωτική χρήση POS θα εξαιρεθούν επαγγελματίες μεταξύ των οποίων τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα.

Πηγή: www.ant1news.gr