Η σχέση της διατροφής και της ψυχικής υγείας

Η υπόθεση

Η αυξημένη σε λιπαρά διατροφή καθώς και τα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία είναι ελλιπή σε θρεπτικά συστατικά, σίγουρα μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη σημαντικών ουσιών, πολύτιμων για τον οργανισμό μας. Μπορούμε εύκολα λοιπόν να καταλάβουμε έναν λόγο που η παχυσαρκία στην χώρα μας έχει αυξημένα επίπεδα τα τελευταία χρόνια.

Γνωρίζουμε επίσης ότι διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να συμβάλει αρνητικά στην ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών όπως, καρδιαγγειακές νόσους, εγκεφαλικά επεισόδια κ.α., ενώ στην αντίθετη περίπτωση το να τρώμε σωστά μας βοηθάει στο να διατηρούμε το βάρος μας, να είμαστε υγιείς και ενισχύει τον εγκέφαλό μας καθώς και υπόλοιπα όργανά μας να λειτουργούν αποδοτικά.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η σωστή διατροφή μας βοηθάει στο να είμαστε υγιείς σωματικά. Αυτό που φαίνεται από τελευταίες έρευνες όμως είναι μια αρκετά μεγάλη σύνδεση μεταξύ σωστής διατροφής και ψυχικής υγείας.

Οι έρευνες

Οι έρευνα μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας συνήθως καλείται‘’σχέση διατροφοδιάθεσης’’.Αν και ακόμα το όλο θέμα βρίσκεται στα σπάργανα, τα λίγα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν μια θετική συσχέτιση μεταξύ των δύο.

Σίγουρα βέβαια όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως άνθρωποι που διατρέφονται σωστά έχουν ανοσία απέναντι σε ψυχικές διαταραχές και ούτε πως ψυχικά διαταραγμένοι ασθενείς πρόκειται να θεραπευτούν αλλάζοντας την διατροφή τους. Αυτό που υποσημαίνουν τα δεδομένα των ερευνών είναι ότι ακολουθώντας ένα σωστό διατροφικά πλάνο ο εγκέφαλός μας λειτουργεί πιο ομαλά, οι ορμόνες μας βρίσκονται σε καλύτερη ισορροπία και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την σταθεροποίηση την ψυχικής μας υγείας.

Αν και οι έρευνες είναι ελλιπείς, κάποιες πρόσφατες που γίνανε στην Ασία όπου οι διατροφικές συνήθειες βασίζονται σε δίαιτες που περιέχουν φυτικές ίνες, δημητριακά, φρούτα, φρέσκα λαχανικά καθώς και ψάρια και άλιπο κρέας, κατέληξαν πως στους πληθυσμούς αυτούς η συχνότητα εμφάνισης ψυχικών διαταραχών ήταν πολύ χαμηλή. Υπήρχαν επίσης πολύ λιγότερα περιστατικά αυτοκτονιών σε σχέση με άλλους πληθυσμούς που διατρέφονται με το γνωστό Αμερικανικό μοντέλο!  Ακόμη και λαοί όπως οι Νορβηγοί που η διατροφική τους «παλέτα» απαρτίζεται κατά κόρον από κρέας και πατάτες, είχαν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άλλων διαφόρων ψυχικών διαταραχών συγκριτικά με άλλους που βασίζονται σε δίαιτες υψηλές σε λίπος και διατροφικά μοτίβα που περιέχουν κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.

Μια άλλη πολύ σημαντική έρευνα συσχέτισε την κατανάλωση της ζάχαρης και των επεξεργασμένων προϊόντων με τις επιθετικές διαθέσεις και τον θυμό σε παιδιά. Αν και δεν αποτελεί αιτιότητα, μας δείχνει πως είναι πιθανόν μια σωστή σε διατροφικά συστατικά διατροφή να μειώνει συμπεριφορικά θέματα στα παιδιά.

Η χημική σχέση

Αν και χρειάζονται αρκετές ακόμη έρευνες για την κάλυψη του όλου θέματος, μέχρις στιγμής τα στοιχεία που έχουμε μας υποδεικνύουν πως υπάρχουν συγκεκριμένα συστατικά που σχετίζονται με την ψυχική υγεία και ότι η προσθήκη τροφών που τα περιέχουν μπορεί να μας βοηθήσει να την ασφαλίσουμε.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό που μπορεί, σε υψηλές δόσεις να φανεί αποδοτικό απέναντι στο στρες και στην κατάθλιψη παίζοντας έναν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας  του οργανισμού. Το μαγνήσιο βρίσκεται στους ωμούς ξηρούς καρπούς, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα οπωροκηπευτικά.

Φολικό οξύ συνδυασμένο με Β12

Πολλές έρευνες υποστηρίζουν πως αυξημένα ποσοστά φολικού οξέος και βιταμίνης Β12 είναι σημαντικά και βασικά δομικά υλικά για την δημιουργία της νοραδρεναλίνης και της ντοπαμίνης, ορμόνες οι οποίες φαίνονται να είναι μειωμένες σε άτομα με κατάθλιψη. Βρίσκονται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κρεατικά, θαλασσινά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ω3 λιπαρά οξέα

Τα ψάρια που περιέχουν μεγάλο ποσοστό ω3 λιπαρών οξέων λέγονται και ‘’τροφή του εγκεφάλου’’. Πίσω από αυτό υπάρχουν αρκετές έρευνες που μιλούν για τις ιδιότητες των ω3 λιπαρών οξέων. Όξυνση της διανοητικής λειτουργίας και μείωση των νοητικών δυσλειτουργιών λόγω γήρατος, είναι κάποιες από αυτές. Μπορούμε να τα βρούμε σε ψάρια, ξηρούς καρπούς και στον λιναρόσπορο.

Τρυπτοφάνη

Ή τρυπτοφάνη δεν σχετίζεται μόνο με τον ύπνο. Είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που παίρνει ρόλο στην παραγωγή της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με τον ύπνο, την πληρότητα και την χαρά. Δεν είναι περίεργο που άνθρωποι οι οποίοιπάσχουν από κατάθλιψη έχουν χαμηλά ποσοστά σεροτονίνης στο σώμα τους. Το κρέας είναι μια πολύ καλή πηγή τρυπτοφάνης καθώς τα προϊόντα της σόγιας και τα γαλακτοκομικάΌπως η λάθος διατροφή είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με την κακή υγεία, έτσι και η ψυχική υγεία φαίνεται να εξαρτάται αρκετά από τις διατροφικές μας επιλογές. Όπως όλο το σώμα μας έτσι και ο εγκέφαλος, ο οποίος ρυθμίζει την διάθεση, τα συναισθήματα και τις ορμόνες μας, χρειάζεται ποιοτική ενέργεια για να λειτουργήσει. Με το να ταΐζουμε το σώμα και το μυαλό μας σκουπίδια, το κάνουμε ευαίσθητο σε μια δυνητική ψυχοπνευματική νόσο ή συνήθεια.

͠Αν θέλεις να γιατρέψεις κάποιον που είναι ψυχικά άρρωστος, άλλαξε τη διατροφή του.͠

Γνωμικό σοφών Ανατολής

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ανδρέας Αναγνωστόπουλος

- Γεννήθηκε στον Αθήνα το 1981. Σπούδασε Διατροφή Διαιτολογία στο ΑΤΕΙ Σητείας, έπειτα στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και πήρε το πτυχίο του το 2008. Την περίοδο 2005-2006 έκανε την πρακτική του άσκηση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης όπου ασχολήθηκε με άτομα με κλινικά προβλήματα καθώς και θέματα παχυσαρκίας. Η τοποθέτηση του στο διαιτολογικό τμήμα του νοσοκομείου του προσκόμισε πολύτιμες γνώσεις πάνω στον τομέα της κλινικής διατροφής και διαιτολογίας. Τον Δεκέμβριο του 2009 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σκωτίας (University of Glasgow) από όπου και του απονεμήθηκε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης πάνω στην ανθρώπινη διατροφή με εξειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή (M.Sc in Human Nutrition with specialisation in Exercise and Sports Nutrition). Η μεταπτυχιακή του εργασία είχε θέμα "Τα αποτελέσματα ενός συμπληρώματος διατροφής με κρεατίνη και γλυκερόλη στην θερμορύθμιση και την οικονομία στο τρέξιμο σε συνθήκες ζέστης σε αθλητές αντοχής" και εκδόθηκε το 2011 στο περιοδικό Journal of the International Society of Sports Nutrition. Έχει συντάξει από τότε άρθρα τα για ηλεκτρονικά περιοδικά όπως το e-food for e-thought και έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια και ημερίδες που αφορούν στην διατροφή. Από το 2010 διατηρεί Διαιτολογικό γραφείο στα Φάρσαλα καθώς συνεργάζεται και με την ποδοσφαιρική Ακαδημία Γ.Σ Αναγέννηση Φαρσάλων.