Ιταλία: Δεκάδες νεκροί σε ξενοδοχείο που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα (βίντεο)

Τουλάχιστον 20 άτομα από αυτά που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Rigopiano,στην Πεσκάρα της επαρχίας Αμπρούτσο, φαίνεται πως είναι νεκρά.  Το ξενοδοχείο πλακώθηκε χθες από χιονοστιβάδα, που προκάλεσαν οι ισχυροί σεισμοί που έπληξαν την κεντρική Ιταλία.

“Υπάρχουν πολλοί νεκροί”, δήλωσε διασώστης στο πρακτορείο ANSA, ενώ λίγο πριν από τις 11:00 ανασύρθηκε ο πρώτος νεκρός.

Οι ομάδες διάσωσης κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο κι έφτασαν εκεί στις 5 τα ξημερώματα, καταφέρνοντας να βοηθήσουν μόλις δύο άτομα, τα οποία εντοπίστηκαν έξω από το ξενοδοχείο. Σύμφωνα με τους διασώστες, τις Αρχές ειδοποιήσαν οι δύο άνθρωποι που βρέθηκαν έξω από το κτήριο οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ant1news.gr 

Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Δεν απαντά κανείς», λένε οι διασώστες στις πρώτες επικοινωνίες με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, στο ξενοδοχείο ‘Rigopiano’ , το οποίο έχει καταρρεύσει σχεδόν ολόκληρο, διέμεναν τουλάχιστον 22 ένοικοι. Άλλες αναφορές κάνουν λόγο για 30 άτομα.

Αρχικά είχαν επιχειρήσει να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο είκοσι πυροσβέστες, δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης, έξι ασθενοφόρα και περιπολικά της τοπικής αστυνομίας, όμως οι πτώσεις δέντρων και το πυκνό χιόνι – το οποίο έχει κατακλείσει την περιοχή – δεν τους επέτρεψαν να φτάσουν. Οι ομάδες διάσωσης που έφτασαν άλλωστε κατάφεραν να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο με τα πόδια και φορώντας χιονοπέδιλα.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους διασώστες είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην ευρύτερη περιοχή οι οποίες την νύχτα αγγίζουν και τους δέκα βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Χθες η Ιταλία χτυπήθηκε από δεκάδες σεισμούς και μετασεισμούς, με τις εντάσεις τους να ξεπερνούν τα 5 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο των σεισμών ήταν στην κεντρική Ιταλία, εκεί όπου είχαν σημειωθεί τα 6,2 Ρίχτερ στα τέλη Αυγούστου, οπότε και είχαν χάσει τις ζωές του τουλάχιστον 250 άνθρωποι στο Αματρίτσε.

Οι περιοχές της κεντρικής Ιταλίας βρίσκονταν ήδη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας, η οποία κάλυψε τα γκρεμισμένα από τους σεισμούς κτήρια, αλλά και τους δρόμους, αφήνοντας εκατοντάδες σπίτια χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση.

Οι σεισμοί που έγιναν μέσα σε μία ώρα επιδείνωσαν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση, ενώ προκάλεσαν το θάνατο ενός ανθρώπου, ο οποίος παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα, ενώ η ένταση του σεισμού ήταν τέτοια που προκάλεσε εκκενώσεις κτηρίων, αλλά και του μετρό της Ρώμης, καθώς και πολλών σχολείων της ευρύτερης περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές περιοχές ακόμα δεν έχουν προσεγγιστεί από τις ομάδες διάσωσης.

Το ρήγμα που προκάλεσε τη χθεσινή ακολουθία σεισμών είναι το ίδιο με αυτό που έδωσε τους μεγάλους σεισμούς του καλοκαιριού, οι οποίοι ισοπέδωσαν μεγάλη περιοχή της κεντρικής Ιταλίας.