FT: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Βρετανία

Mεγάλες δυσκολίες στην υλοποίηση του σχεδίου της Τερέζα Μέι  για το Brexit βλέπουν οι Financial Times. Σε άρθρο του ο Sebastian Payne κάνει λόγο για ερωτήματα που παραμένουν σχετικά με την τελωνειακή ένωση.

“Η Τeresa Μay δεν είναι πλέον η Τeresa Mayby, όπως την είχε αποκαλέσει το Economist. Μετά από μήνες αφοριστικών ανακοινώσεων, η πρωθυπουργός φαίνεται ότι κλειδώθηκε τα Χριστούγεννα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και πήρε όλες τις δύσκολες αποφάσεις για το Brexit” αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

“Στην ομιλία της την Τρίτη, παρουσίασε ένα ξεκάθαρο σχέδιο προθέσεων: το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ενιαία αγορά, θα ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο στην μετανάστευση από την Ε.Ε. και θα επιδιώξει εμπορικές συμφωνίες με την Ε.Ε. και άλλες χώρες. Κοντολογίς, η κα. Μέι επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση της θα επιδιώξει ένα μοντέλο «Καναδά+»” προσθέτει ο αρθρογράφος Sebastian Payne.

«Η δήλωση προθέσεων είναι καλοδεχούμενη, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και αλλού. Το δύσκολο είναι η υλοποίηση τους» συμπληρώνει και συνεχίζει (σύμφωνα με την μετάφραση από το Euro2day).

«Υπήρξε αρκετή σαφήνεια και όσον αφορά τη συμφωνία για μια περίοδο μετάβασης. Η κα. Μέι ανέφερε πως ελπίζει να αποφύγει ένα αποδιοργανωτικό κενό και οι αγορές αντέδρασαν ευνοϊκά, με τη στερλίνα να ανακάμπτει. Θα επιδιωχθεί μια «σταδιακή διαδικασία εφαρμογής» σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πως ακριβώς θα λειτουργήσει ή τι θα αλλάξει στο τέλος της διαδικασίας του Άρθρου 50 και της οριστικής αποχώρησης από την Ε.Ε.

Είναι κάτι που μπορεί να μην βρίσκεται στα χέρια της Βρετανίας, τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. θα έχουν τις δικές τους σκέψεις για τους όρους της μεταβατικής περιόδου.

Ο τομέας που εμφανίζει την μεγαλύτερη αβεβαιότητα είναι το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση, η οποία επιτρέπει την ανεμπόδιστη μετακίνηση αγαθών εντός της Ευρώπης. Η κα Μέι παραδέχτηκε πως δεν βρίσκεται στο τραπέζι η παραμονή ως πλήρες μέλος. Θέλει η Βρετανία να καταλήξει στη δική της εμπορική συμφωνία. Αλλά ούτε θέλει να φύγει τελείως. Αντίθετα, η Βρετανία μπορεί να γίνει «κατά κάποιο τρόπο ένα συνεργαζόμενο μέλος της τελωνειακής ένωσης», μια άλλη εκδοχή του μοτίβου «την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».

Αυτό μπορεί να αποδειχθεί το πιο επίμαχο σημείο των διαπραγματεύσεων: η Βρετανία χρειάζεται να ικανοποιήσει μεγάλους εργοδότες όπως η Νissan γιατί χρησιμοποιούν το Ηνωμένο Βασίλειο ως βάση για εξαγωγές στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, η Ε.Ε. μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης. Γνωρίζουν και οι δύο πλευρές ότι το να τραβήξουν την πρίζα στην τελωνειακή ένωση, στο σύνολο της, θα προκαλούσε τεράστιες διαταραχές.

Η προσέγγιση της Μέι στο Brexit είναι να εγκαταλείψει όλα τα στοιχεία της συμμετοχής στην Ε.Ε. ως κράτος μέλος και στην συνέχεια να ανακτήσει μερικά από αυτά, ιδίως στην ασφάλεια και στους δασμούς.

Είναι μια στρατηγική που έχει σχεδιαστεί για να ικανοποιήσει το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα. Έχει πείσει τους ηγέτες της Ε.Ε. ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι και προς το συμφέρον τους. Υπάρχει και προηγούμενο σε αυτό: κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Εσωτερικών, η Μέι πίεσε για την εξαίρεση του Ηνωμένου Βασιλείου από τα 130 μέτρα της Ε.Ε. για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις. Ανέκτησε στη συνέχεια 35 από αυτά, όπως το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.Την ίδια προσέγγιση ακολουθεί και στο Brexit.

Eκτός από την αχρείαστη απειλή ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει αν της προσφερθεί μια «κακή συμφωνία», ο τόνος και το περιεχόμενο της ομιλίας ήταν μετρημένα. Μετά από αρκετό «μαστίγιο» προς την Ευρώπη, προσφέρθηκαν αρκετά «καρότα» με λόγια για φιλικές σχέσεις και μια νέα «στρατηγική συνεργασία».

Για όσους είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής στο δημοψήφισμα της περασμένης χρονιάς, η Μέι σκότωσε και την τελευταία ελπίδα ότι θα μείνουν με το ένα πόδι εντός και με το άλλο εκτός Ευρώπης. Για όσους ήταν υπέρ του Brexit, οι φόβοι ότι η πρωθυπουργός τους δεν θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν επιβεβαιώθηκαν.

Η χθεσινή ημέρα σηματοδοτεί την αυγή της Βρετανίας του Brexit. Μπορεί να αποδειχθεί ένα κρύο ντους για τους πολιτικούς και την οικονομία, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει επιστροφή. Είναι ώρα να μαζευτούν όλοι και να το κάνουν να αποδώσει».