Ομολόγησε ο δράστης του Ρέινα (βίντεο)

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του ο δράστης του μακελειού στο Ρέινα ομολόγησε το έγκλημά του, σύμφωνα με τον Nομάρχη της Κωνσταντινούπολης, Βαχίπ Σαχίν.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ έχει γεννηθεί στο Ουζμπεκιστάν το 1983 και εκπαιδεύτηκε ως στρατιώτης στο Αφγανιστάν.

«Ο δράστης είναι ο Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ με το κωδικό όνομα Εμπού Μουμάμεντ Χορασάνι. Γενήθηκε το 1983 στο Ουζμπεκιστάν. Εκπαιδεύτηκε στο Αφγανιστάν και γνωρίζει τέσσερις γλώσσες. Για να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση, οι αστυνομικοί παρακολούθησαν κάμερες περίπου 7.200 χωρών. Συμμετείχαν στην επιχείρηση 2.000 αστυνομικοί στο  Ικόνιο, την Αντιόχεια και τη Σμύρνη. Ο δράστης ομολόγησε ενώ ταυτοποιήθηκαν και τα αποτυπώματά του. Στο σπίτι βρέθηκαν 197 χιλιάδες δολάρια, ένα αεροβόλο, ένα drone και κάρτες sim», είπε ο Νομάρχης της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Μασαρίποφ είχε εισέλθει παράνομα στην Τουρκία πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Ιανουάριο του 2016.

«Όταν ήρθε στην Κωνσταντινούπολη, αρχικώς έμεινε σε νοικιασμένο σπίτι στην περιοχή Μπασάκσεχίρ, αλλά έπειτα άλλαξε σπίτι πολλές φορές προκειμένου να κρυφτεί. Την ημέρα του μακελειού ήρθε από το σπίτι που έμενε στο Ζεϋτίνμπουρνού. Έχουν συλληφθεί 50 άτομα μέχρι στιγμής, ενώ 168 ξένοι ανακρίνονται από τις αρχές για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο Νομάρχης ανέφερε ότι ανάμεσα στους άλλους τέσσερις συλληφθέντες, εκτός από τις τρεις γυναίκες, ο άνδρας που συνελήφθη στο σπίτι χθες το βράδυ είναι Ιρακινός και οι πιθανότητες να έχουν άμεση σχέση με τη συγκεκριμένη οργάνωση (ISIS) είναι πολύ μεγάλη, όπως ανέφερε, αφού έμεναν στο ίδιο σπίτι. Στο συγκεκριμένο σπίτι που συνελήφθη ο δράστης είχε πάει πριν από τρεις ημέρες για να μείνει.

Όπως είπε ο Νομάρχης της Κωνσταντινούπολης για τον δράστη, «είναι ξεκάθαρο ότι ενήργησε εκ μέρους του Ισλαμικού Κράτους».

Την επιχείρηση σύλληψής του η Αστυνομία την οργάνωσε με μεγάλη μυστικότητα και ασχολούνταν με την υπόθεση αυτή εδώ και 17 ημέρες. Πριν εισβάλλει στο διαμέρισμα, το παρακολουθούσε για 6 ώρες. Όταν άρχισαν να τους βγάζουν έξω, ένοικοι προσπάθησαν μέχρι και να τους λιντσάρουν.

Της σύλληψης ακολούθησε εξάωρη έρευνα στο διαμέρισμα.

Το χρονικό της σύλληψης

Ποτέ δεν απομακρύνθηκε από την Κωνσταντινούπολη ο μακελάρης του Ρέινα, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας, σε διαμέρισμα της πόλης. Ο Ουζμπέκος ήταν κρυμμένος κάτω από το κρεβάτι του.

Η σύλληψη έγινε στο σπίτι Κιργίζιου φίλου του, στην περιοχή Εσενγιούρτ (περίπου 35 χλμ. από το κέντρο της Κων/λης) σε ένα πολυτελές συγκρότημα κατοικιών. Ο Κιργίζιος  επίσης συνελήφθη ,ενώ την ίδια ώρα συνελήφθησαν άλλα πέντε άτομα που βρίσκονταν στο σπίτι-γιάφκα, τρεις εκ των οποίων είναι γυναίκες. Εκτιμάται ότι πρόκειται για γιάφκα του αυτο-αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Η εθνικότητα των τριών γυναικών είναι:

1. Από τη Σενεγάλη – 27 ετών με το όνομα Ντίνα Α., 2. Από τη Σομαλία – 27 ετών με το όνομα Αυσά Μ. και 3. Από την Αίγυπτο – 26 ετών με το όνομα Τενέ Τράρε.

Ο δράστης προκειμένου να μην τραβήξει την προσοχή κυκλοφορούσε σε εμπορικά κέντρα και άλλα μέρη μαζί με μαύρες γυναίκες. Η τουρκική αστυνομικά μελέτησε 100 χιλιάδες ωρών βίντεο με το δράστη και έτσι αποκωδικοποίησε αρκετά στοιχεία μέχρι να φτάσει στην κρυψώνα του.

Άντρες της αντιτρομοκρατικής τον μετέφεραν στη Γενική Αστυνομική Ασφάλεια Κωνσταντινούπολης.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες ακόμη. «Το σημαντικό όμως είναι ότι συνελήφθη ο δράστης αυτής της ποταπής επίθεσης», ανέφερε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με μήνυμά του στο twitter ευχαρίστησε την τουρκική αστυνομία για την επιτυχία της επιχείρησης.

Η εκτίμηση των τουρκικών αρχών όλο αυτό το διάστημα ήταν πως ο δράστης δεν είχε εγκαταλείψει την Τουρκία, έπειτα από την επίθεση, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε.

Ο Μασαρίποβ κατηγορείται ότι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς σκότωσε 39 ανθρώπους και τραυμάτισε 65, όταν εισέβαλε σε πολυτελές κλαμπ στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο συχνάζει η υψηλή κοινωνία της περιοχής.

Μετά το μακελειό, το οποίο ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί αν το έκανε μόνος του ή αν είχε συνεργούς, πήγε στο σπίτι του στο Zeytinbury, άρπαξε τον γιο του κι έφυγε.

Παρών στη σύλληψή του ήταν και ο 4χρονος γιος του, με πηγές να ζητούν την ανάκριση και του παιδιού.

Μετά τη σύλληψή του ο μακελάρης του Ρέινα οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, για προληπτικούς λόγους και εξετάσεις.

Πηγή: www.ant1news.gr