OHE: δέσμευση των συμμετεχόντων για συνολική λύση στο Κυπριακό

Την ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και τη δέσμευση των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «οι συζητήσεις υπογράμμισαν την πρόθεση των συμμετεχόντων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, καθώς αναγνώρισαν ότι η ασφάλεια μιας κοινότητας δεν μπορεί να είναι σε βάρος της ασφάλειας του άλλου. Όπως επίσης και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται ένα όραμα ασφαλείας για μια μελλοντική ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο».

Οι κοινοί στόχοι, προσθέτει η ανακοίνωση, θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.

Ως εκ τούτου, για το σκοπό αυτό, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, με τα ακόλουθα βήματα:

– Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.

– Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

– Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά αφού θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.

Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες είπε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ότι νιώθει αισιοδοξία πως οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να κάνουν «μια τελευταία προσπάθεια» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Μετά τη συνάντηση για το Κυπριακό χθες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη, δεν τέθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων – των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας – δήλωσε.

Σε δηλώσεις που έκανε προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κάνοντας μια πρώτη αξιολόγηση της Διάσκεψης, επεσήμανε ως επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επιπλέον, «η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση», ανέφερε ακόμη, χωρίς να αρνηθεί, «αν είχαμε σήμερα κατάληξη, θα ήταν καλύτερα».

Κλείνοντας, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε τη σημασία εκπροσώπησης της Ε.Ε. (ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ εκπροσώπησε και τον Ντ. Τουσκ, όπως διευκρίνισε).

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «βρήκαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε ποιον οδικό χάρτη θα ακολουθήσουμε μετά από αυτή τη σύνοδο. Συμμετείχαμε στην τελευταία συνάντηση και ως εγγυήτριες χώρες συνομιλήσαμε ξεχωριστά με το γ.γ. του ΟΗΕ».

Χαρακτήρισε τις εγγυήσεις της Τουρκίας «ζωτικής σημασίας για τον τουρκοκυπριακό λαό» και πρόσθεσε οτι οι επαφές των δύο πλευρών θα συνεχιστούν για τα ανοιχτά θέματα και ειδικά για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη προσέγγιση και να κλείσουν τα θέματα στα 5 βασικά κεφάλαια» επεσήμανε, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

“Στις 18 Ιανουαρίου θα συναντηθούν οι Υφυπουργοί μας για να συζητήσουν τα τεχνικά θέματα. Αν όλοι δείξουν την ίδια διάθεση, θα βγει αποτέλεσμα. Αλλά αν γίνουν μικροπολιτικές μανούβρες, αποτέλεσμα δεν θα υπάρχει» τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να είναι χωρίς τέλος αλλά πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για σύνοδο κορυφής, συγκεκριμένο κι όχι επ’ αόριστον” πρόσθεσε.

Πηγή: www.ant1news.gr