Έκτακτα μέτρα για να αποτραπεί μπλακ άουτ στο ρεύμα

Στην κόψη του ξυραφιού… κινείται η ηλεκτροδότηση της χώρας με την «Αριάδνη» να έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση ρεύματος στη χώρα μας προκαλώντας ντόμινο ενεργειακής ανεπάρκειας σε φυσικό αέριο – ΑΠΕ, εισαγωγών ρεύματος αλλά και βλαβών σε λιγνιτικούς σταθμούς της
Το πρόβλημα κάλυψης της ζήτησης δυσχεραίνει το γεγονός ότι 4 μονάδες της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη βρίσκονται εκτός λειτουργίας
Το πρόβλημα κάλυψης της ζήτησης δυσχεραίνει το γεγονός ότι 4 μονάδες της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη βρίσκονται εκτός λειτουργίας
Το αποτέλεσμα είναι οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια να καλύπτονται οριακά και οι μονάδες παραγωγής ρεύματος της δημόσιας επιχείρησης καθώς και των ανεξάρτητων εταιρειών να φουλάρουν τις μηχανές τους ώστε να μην προκληθεί μπλακ άουτ.
Ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) έχει ενεργοποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης τα τελευταία δύο 24ωρα, καθώς το μεγάλο πρόβλημα ξεκινά από τα ελάχιστα αποθέματα φυσικού αερίου. Το σχέδιο ανάγκης προβλέπει τη συγκρότηση ομάδας διαχείρισης κρίσεων με τη συμμετοχή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και φυσικά και του ΔΕΣΦΑ. Το επίπεδο συναγερμού για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας έχει ανέβει στο «2». Δηλαδή όλοι οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται σε επιφυλακή και έναν βαθμό πριν από τον «συναγερμό 3» που είναι τα έκτακτα μέτρα, όπως εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση ή κοινώς παροχή ρεύματος με το δελτίο…
Για την κατάσταση του συστήματος ηλεκτροδότησης συγκάλεσε χθες το πρωί σύσκεψη ο αρμόδιος υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, στην οποία πέραν των προαναφερόμενων συμμετείχαν η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ και ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον υπουργό έπεσε και η πρόταση για εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης ώστε το σύστημα να μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση. Πράγμα που αποφεύχθηκε, τουλάχιστον για χθες, και τελικά το υπουργείο αρκέστηκε σε συστάσεις προς τους καταναλωτές να αποφεύγουν την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.
Οι ανησυχίες για μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση ξεκινούν από την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και φυσικού αερίου ώστε να λειτουργήσουν οι μονάδες ρεύματος ΔΕΗ και ιδιωτών προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αιχμή της ζήτησης προχθές το βράδυ στις οκτώ ανήλθε στις 9.296 Μεγαβατώρες, ενώ την ίδια μέρα οι ανάγκες σε φυσικό αέριο ξεπέρασαν κάθε όριο φτάνοντας στις 290.000 Μεγαβατώρες. Για χθες η πρόβλεψη φορτίου ρεύματος ήταν μεταξύ των 8.800 με 9.250 Μεγαβατώρες και για το φυσικό αέριο στις 270.000 Μεγαβατώρες.
Εκτός λειτουργίας
Το πρόβλημα κάλυψης της ζήτησης μεγαλώνει καθώς τέσσερις μονάδες της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη και θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν εκείνες του φυσικού αερίου είναι εκτός λειτουργίας. Πρόκειται για την «Αμύνταιο Ι» που έσκασε προχθές, ενώ εκτός βρίσκονται η «Καρδιά ΙV» και δύο μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, για λόγους συντήρησης. Παράλληλα, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη ο ΑΔΜΗΕ έχει δυσκολίες στις εισαγωγές ρεύματος, καθώς τα κράτη των περιοχών αυτών αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα επάρκειας.
Αλλά ούτε και η εναλλακτική λύση των ΑΠΕ υπάρχει. Κι αυτό επειδή τα φωτοβολταϊκά είναι σκεπασμένα με χιόνι και οι άνεμοι που πνέουν είναι ασθενείς προκειμένου να λειτουργήσουν οι ανεμογεννήτριες των αιολικών.
Στο φουλ έχουν φτάσει και οι εισαγωγές φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ από τον ελληνοβουλγαρικό και των ελληνοτουρκικό αγωγό. Στη μάχη της κάλυψης της ζήτησης έχει διατεθεί και η αποθήκη υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας.
Εκτακτα μέτρα για την ενεργειακή κάλυψη της χώρας
Τα βαπόρια με υγροποιημένο φυσικό αέριο από το… Αλγέρι, τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ και οι μεγάλες βιομηχανίες κρατούν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.
Ανάμεσα στα μέτρα που λαμβάνονται και για τα οποία έδωσε το «ΟΚ» και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, είναι:
• Χθες ολοκληρώθηκε ο ανεφοδιασμός της αποθήκης υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας με 140.000 κυβικά μέτρα. Σήμερα, εκτός απροόπτου, ξεκινά η παραλαβή νέων ποσοτήτων, 114.000 κυβικών μέτρων, από δεύτερο δεξαμενόπλοιο. Και τα δύο είναι από την Αλγερία, την εταιρεία Sonatrach.
• Στο φουλ θα δουλεύουν και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ ώστε να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης και να περιοριστεί η λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου.
• Στον μηχανισμό της διακοψιμότητας μπαίνουν μεγάλες βιομηχανίες, ώστε οι ανάγκες τους σε ρεύμα να καλύπτονται σε ώρες εκτός αιχμής.
• Ο ΑΔΜΗΕ απαγόρευσε από μεθαύριο τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η απαραίτητη και αναγκαία επάρκεια ρεύματος.

Πηγή: ethnos.gr