Πετρόπουλος: στόχος η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», για τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και πως η λειτουργία του θα αλλάξει τα δεδομένα για τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων που υπάγονται πλέον σε αυτόν.

Ο κ. Πετρόπουλος, ερωτηθείς για το έλλειμμα του 1 δις, με το οποίο ξεκινάει την λειτουργία του το νέο υπερασφαλιστικό ταμείο, υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα το έλλειμμα είναι πολύ μικρότερο, καθώς υπάρχουν 350 εκατομμύρια στα διαθέσιμα τα οποία θα οδηγηθούν στον ΕΦΚΑ, καθώς επίσης και μια αυξητική τάση καταβολής οφειλών των ασφαλιστικών εισφορών με πάνω από 100 εκ. το μήνα.

Κατά συνέπεια το τελικό έλλειμμα δεν θα είναι μεγαλύτερο των 500 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, έλλειμμα σαφώς μικρότερο από τα αντίστοιχα που παρουσίαζε το σύστημα των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ερωτηθείς ο κ. Πετρόπουλος για τις εντονότατες διαμαρτυρίες που υπάρχουν από πλευράς επιτηδευματιών για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να πληρώσουν από την αρχή του έτους, απάντησε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν το 99% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα κάτω από 20.000 ευρώ και το 75% κάτω από 7.000 ευρώ και κατά συνέπεια οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν δεν είναι μεγαλύτερες των προηγουμένων.
Ο κ. υφυπουργός επέμεινε ότι στόχος του νέου ασφαλιστικού είναι η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και η επαναφορά στο σύστημα περίπου 350.000 ασφαλισμένων, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν εκπλήρωναν λόγω αδυναμίας τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Ο κ. Πετρόπουλος κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν παραδείγματα για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες με το νέο ασφαλιστικό νόμο και επανέλαβε ότι όσοι δεν έχουν εισοδήματα δεν πρόκειται να κληθούν να καταβάλλουν εισφορές, ενώ παραδέχθηκε ότι ακόμα υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» οι οποίες απαιτούν την έκδοση υπουργικών αποφάσεων, τις οποίες δεν έχει προλάβει να εκδώσει ακόμα, παρότι η δουλειά που έχει γίνει τους τελευταίους 5 μήνες, αντιστοιχεί σε δουλειά 5 ετών.

Πηγή: www.ant1news.gr/