Μοσκοβισί: ας μην έχουμε πολιτικά αδύνατες απαιτήσεις από την Ελλάδα

Να μην έχουμε «πολιτικά αδύνατες» απαιτήσεις από την Ελλάδα, ζητεί ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας εμμέσως στο πρόσφατο άρθρο των αξιωματούχων του  ΔΝΤ,  οι οποίοι αξίωναν τη λήψη περαιτέρω μέτρων λιτότητας, την ώρα που έχει αρχίσει να διαγράφεται «σκηνικό ρήξης» ανάμεσα στη χώρα μας και τους δανειστές, μετά τις εξαγγελίες των παροχών από τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε άρθρο του στους Financial Times, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει, μεταξύ άλλων,  ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μία «απροσδόκητη προσπάθεια», εφαρμόζοντας «σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό, φορολογία εισοδήματος και ΦΠΑ».

Κάνοντας ειδική μνεία στους μεσοπρόθεσμους στόχους, καθιστά σαφές ότι «είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για αξιόπιστους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018» και εξηγεί ότι «αυτοί οι στόχοι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούν τη δυνατότητα της Ελλάδας να τους επιτύχει, δίχως να υπονομευτεί η ανάπτυξη».

Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι «στο ίδιο πλαίσιο, αυτοί οι στόχοι δεν θα πρέπει να εδράζονται σε απαισιόδοξες προβλέψεις ή να είναι συνδεδεμένοι με πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά απαράδεκτες, απαιτήσεις».

Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνει ο κ. Μοσκοβισί, η συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τις αρχές του 2017.

«Οι πολιτικοί ηγέτες στην Ευρωζώνη και οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες» υπογραμμίζει και καταλήγει, «χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους, για να μοιραστούμε την ευθύνη της επίτευξης όλων των παραπάνω».

Πηγή: www.ant1news.gr