Άγρια κόντρα στη Βουλή για τα νέα μέτρα

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας πέρασε ο προϋπολογισμός  του 2017, καθώς υπέρ ψήφισαν 152 από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ κατά 146 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Απουσίασε για λόγους υγείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης ο οποίος φρόντισε ωστόσο να στείλει επιστολή που ανέφερε πως αν ήταν παρών θα στήριζε τον προϋπολογισμό του 2017.

Η πενθήμερη συζήτηση κινήθηκε στη σκιά των εξαγγελιών Τσίπρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους νησιώτες που είχαν έντονο άρωμα εκλογών

Τσίπρας: εκλογές το Φθινόπωρο του 2019

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει μέχρι τελευταίας κεραίας την εντολή που έλαβε από το λαό και πως οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.

Την παράσταση έκλεψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  με την πορτοκαλόπιτα της γιαγιάς συμμαθητή του και τη δήλωσή του πως είναι  «ΠΑΟΚτζής και μαυροσκούφης».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έρχεται και λέει τα ίδια και τα ίδια, προβλέποντας καταστροφή και 4ο μνημόνιο ως «Νοστράδαμος», κινδυνεύοντας να γίνει γραφικός. Κατηγόρησε δε, τη ΝΔ για ταύτιση με τις προβλέψεις και προτάσεις με το ΔΝΤ.

Μητσοτάκης: Εκλογές, η μόνη λύση στο πρόβλημα του τόπου

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τόνισε ότι οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα, αλλά η λύση.

«Σας κοιτάζω ευθέως και σας λέω, δώστε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες τη δυνατότητα να αποφασίσουμε για το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά. Όσο συντομότερα φύγετε τόσο το καλύτερο για την πατρίδα. Εδώ που έχουμε φτάσει, οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα για τον τόπο, είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα του τόπου», είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση απέτυχε και στους δύο στόχους που έθεσε, την κατάργηση της λιτότητας και το χρέος. Τόνισε δε, ότι επί της ουσίας έχει μονογραφεί το 4ο μνημόνιο που ναρκοθετεί τη χώρα.

Για τον πρόεδρο της ΝΔ αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια δυναμική επανεκκίνηση με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Η σημερινή Κυβέρνηση θα είναι η τελευταία που ανεμίζει τις κουρελιασμένες σημαίες του παρελθόντος για να κρύψει από τους πολίτες την ελπίδα του μέλλοντος, η Ελλάδα σήμερα έχει επιτακτική ανάγκη από μια δυναμική επανεκκίνηση. Που μπορεί να προκύψει μόνο από μια πολιτική αλλαγή. Η πολιτική αλλαγή, την οποία ζητάμε δεν αφορά την ανάληψη της εξουσίας με τη στενή, διαχειριστική της έννοια. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να «ξεκολλήσει» η χώρα. Είναι ρήξη με το επώδυνο, με το τραυματικό παρελθόν».

Δριμύ κατηγορώ και από τη μείζονα αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ  – ΑΝΕΛ  έχει αποδεχθεί τον μόνιμο ενισχυμένο «κόφτη» και μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων τουλάχιστον μέχρι το 2020, τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Έχετε πάρει μεγάλη κατρακύλα και δεν σας σώζει τίποτα. Ούτε ο Κάστρο, ούτε ο Πανάγιος Τάφος. Σας τελείωσε και ο Νότος. Δεν σας σώζουν ούτε τα νυχτερινά διαγγέλματα. Εκτός αν νομίζετε ότι θα σας σώσουν τα ταξιδάκια με ΑΝΕΛ και Χρυσαυγίτες στο Καστελόριζο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση .

Πρέπει να μειωθεί η κρατική σπατάλη και να δοθούν χρήματα για το αύριο της χώρας και όχι για τους κομματικούς στρατούς και τις συντεχνίες, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και χαρακτήρισε «χριστουγεννιάτικο παραμύθι» τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι περισσεύουν χρήματα.

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος κάλεσε τον λαό να σκεφτεί  τι θα γινόταν αν δεν κυβερνούσε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά Κυριάκος Μητσοτάκης ΝΔ επικαλούμενος φράση από συνέντευξη του Άδωνη Γεωργιάδη ότι «η ΝΔ είχε θα ακολουθούσε απόλυτα τη γραμμή Σόιμπλε για σκληρές μεταρρυθμίσεις».

«Όποιος πρωθυπουργός βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ θα πάει και φυλακή», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως «δίνετε εικόνα σύγκρουσης έναντι των εταίρων μας, θυμάστε πάλι τον αντιμνημονιακό εαυτό σας, τον εαυτό σας της δραχμής».