Κομισιόν: δεν γνωρίζαμε τις λεπτομέρειες των παροχών

Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιχαρτ, ανέφερε πως λαμβάνεται υπόψη το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά και η δέσμευση του να παραμείνει πιστός στους στόχους του προγράμματος.

Ξεκαθάρισε πως η Κομισιόν, «έχει πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που έχουν δημιουργηθεί στα ελληνικά νησιά από το προσφυγικό και δουλεύει ενεργά με τις ελληνικές αρχές για να περιορίσει το βάρος».

Συμπλήρωσε δε, ότι, «η Κομισιόν είναι πρόθυμη να εξετάσει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για το πώς μπορεί να γίνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις του MoU».

Παράλληλα όμως έστειλε και σαφές μήνυμα. «Πρέπει να θυμίσω ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για προκαταβολικές συζητήσεις γύρω από το πρόγραμμα και δεσμεύσεις για το πώς θα γίνεται ο χειρισμός περιπτώσεων υπεραπόδοσης στους συμφωνημένους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος.Η Κομισιόν θα συζητήσει τα επόμενα βήματα με τους άλλους θεσμούς».

Σε ότι αφορά το βασικό ερώτημα αν η Κομισιόν γνώριζε τις προθέσεις του Πρωθυπουργού, δήλωσε, «η Κομισιόν δεν ήξερε τις λεπτομέρειες και θα πρέπει να εξεταστούν πριν γίνουν περισσότερες δηλώσεις ή γίνουν περαιτέρω κινήσεις».

Σαφείς αποστάσεις από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κράτησε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του σήμερα στο Ελσίνκι.

«Περιμένω η Ελλάδα να είναι σε θέση να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων, πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανακοινώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, χωρίς διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα εγείρουν μια σειρά από ερωτήματα».

Πηγή: www.ant1news.gr