Ο Mπαργιώτας για τον προϋπολογισμό 2017

«Ο προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 2.7%, που έχουμε να δούμε από το 2008 ή το 2007. Μια δεκαετία η χώρα δεν έχει δει ανάπτυξη αυτής της τάξης και αναρωτιέται κανείς τι είναι αυτό που μέσα σε ένα χρόνο θα εκτινάξει την ανάπτυξη στο 2,7%. Ο προϋπολογισμός προβλέπει, επίσης, αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης κατά 1,8%. Τα νοικοκυριά που θα πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος από τα 2,5 πρόσθετα δισεκατομμύρια τα φετινά, που έχουν πληρώσει άλλα τόσα πέρυσι, θα αυξήσουν την κατανάλωση, θα αρχίσουν να αγοράζουν αυτοκίνητα, παντελόνια, θα βγαίνουν για διασκέδαση. Τα ίδια νοικοκυριά. Όπως, επίσης, δεν βλέπουμε με ποιον τρόπο θα αυξηθούν κατά 10% οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Πάλι οι ίδιοι επιχειρηματίες, νοικοκυριά, οι οποίοι κυριολεκτικά ισοπεδώνονται από τη φορολογία, όπως λένε οι ίδιοι και όπως βλέπουμε όλοι στην καθημερινή μας ζωή, θα αυξήσουν τις επενδύσεις. Πόθεν; Πώς; Είναι ένα ερώτημα που επίσης δεν απαντάται», τόνισε ο κ. Μπαργιώτας, βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κατά τη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2017 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου σχετικά με το ελληνικό χρέος, επεσήμανε ότι «είναι μια θετική είδηση σε ψυχολογικό κυρίως επίπεδο, πολύ μικρή βέβαια για τα επόμενα τέσσερα, πέντε χρόνια. Για να καταλαβαίνουμε, όμως, τι λέμε για το χρέος, το 1970 –σαράντα πέντε χρόνια πίσω- ο ομιλών δεν είχε πάει καν στο νηπιαγωγείο. Από τότε έπεσε η χούντα, μπήκαν οι Τούρκοι στην Κύπρο, υπήρξαν δύο πετρελαϊκές κρίσεις και, για να μην πολυλογώ, έγιναν διάφορα, εκ των οποίων το σημαντικότερο ήταν ότι έχουμε αλλάξει μέχρι και νόμισμα σε σαράντα πέντε χρόνια. Έτσι, για να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας, καλά θα είναι να βάζουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Είναι μια μικρή ρωγμή στο τοίχος της άρνησης της διαπραγμάτευσης του χρέους η οποία χαιρετίζεται. Η λογική όμως της μετάθεσης της ρύθμισης του χρέος για το 2060, είναι αυτή του παραδείσου: νήστευε σήμερα και κάποια στιγμή στο μέλλον ενδεχομένως οι απόγονοί σου θα αμειφθούν».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στις προβλέψεις του προϋπολογισμού για την Υγεία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει έναν ανεδαφικό προϋπολογισμό. «Στους προϋπολογισμούς της υγείας όχι απλώς δεν αυξάνεται τίποτα αλλά μειώνεται κατά 200 εκατομμύρια η επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ. Υπάρχει μια ωραιότατη παράγραφος εκεί που αξίζει κανείς να τη διαβάσει. Είναι άσκηση ωραίων ελληνικών πραγματικά. Κάνει το άσπρο μαύρο. Κόβουμε 200 εκατομμύρια από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά θα έχει ακριβώς τις ίδιες επιδόσεις με πέρυσι, θα έχει και πλεόνασμα, αρκεί –λέει στην παρακάτω παράγραφο- να αποδοθούν οι κρατήσεις από τα ταμεία. Ευχαριστώ πολύ! Τα τελευταία πέντε χρόνια που υπάρχει ο ΕΟΠΥΥ, το πρόβλημα είναι ότι τα ταμεία εισπράττουν για την υγεία και δεν το αποδίδουν, γιατί δεν μπορούν να δώσουν συντάξεις. Γιατί αυτό θα αλλάξει φέτος»;