Στη “δίνη” της πολιτικής αβεβαιότητας η Ιταλία

Ηχηρό «όχι» είπαν οι Ιταλοί στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε χθες για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, ένα αποτέλεσμα που πυροδοτεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, όπως σημειώνουν και οι ιταλικές εφημερίδες.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το 59,11% ψήφισε «όχι» έναντι 40,89% που ψήφισε «ναι».

Αυτοί που “γύρισαν την πλάτη” στον Ρέντσι ήταν κυρίως οι νέοι.Στους ψηφοφόρους κάτω των 35 ετών το «όχι» κατέγραψε σαρωτικά ποσοστά της τάξης του 80% ενώ οι άνω των 55 ψήφισαν στην πλειοψηφία τους υπέρ του «ναι».

Σε διάγγελμά του ο Ιταλός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σήμερα αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να υποβάλει την παραίτησή του, αφού προηγουμένως θα έχει συγκαλέσει το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών.

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ότι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός Πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του “όχι” θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».

Πηγή: www.ant1news.gr