ΟΠΕΚ: η συμφωνία για το πετρέλαιο οδήγησε σε “ράλι” ανόδου

Τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ κατάφεραν για πρώτη φορά μετά το 2008 να έρθουν σε συμφωνία για την μείωση της ημερήσιας παραγωγής και οι πρώτες συνέπειες αυτής οδήγησαν σε αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» σε ποσοστό περίπου 10% από τις πρώτες ώρες.

Η ημερήσια παραγωγή θα μειωθεί κατά 1,2 εκ. βαρέλια και θα διαμορφωθεί στα 32,5 εκ. βαρέλια συνολικά.

Κομβικό σημείο η αλλαγή στάσης της Σαουδικής Αραβίας, που συμφώνησε με τον άσπονδο γεωπολιτικό της αντίπαλο, το Ιράν, αλλά και με τη φιλική προς την Τεχεράνη κυβέρνηση του Ιράκ να αυξομειώσουν συντονισμένα την παραγωγή τους ώστε να συμβάλουν στην εξομάλυνση της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μετά την επίτευξη της κατ’ αρχήν συμφωνίας ακολούθησαν εντατικές διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για να καθοριστεί πόσο θα περικόψει την παραγωγή της κάθε χώρα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι Σαουδάραβες δέχθηκαν την παραμονή του Ιράν σε ειδικό καθεστώς, που του επιτρέπει να αυξήσει την παραγωγή του κατά 3,79 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ώστε να επανέλθει στα επίπεδα προ των διεθνών κυρώσεων.

Το Ιράκ δέχθηκε να περικόψει τις εξαγωγές, ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 600.000 βαρέλια.

Από την πρώτη ώρα της γνωστοποίησης της συμφωνίας η τιμή του πετρελαίου εκτινάχτηκε κατά 8% περίπου και η ανοδική τάση διατηρήθηκε με το μπρεντ να σπάει το φράγμα των 50 δολαρίων και το αργό να βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την τιμή.

“Χαμόγελα” σε Ρωσία και όχι μόνο

Χαράς ευαγγέλια για τη Ρωσία και τις χώρες του ΟΠΕΚ που αντιμετώπισαν κατάρρευση των εσόδων τους λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου σε ιστορικά χαμηλά τα τελευταία χρόνια (Βενεζουέλα, Αλγερία κ.ά.), από την συμφωνία που επιτεύχθηκε

Η Ρωσία, ανακοίνωσε διά του υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, ότι είναι έτοιμη να περικόψει κατά 300.000 βαρέλια την ημερήσια παραγωγή το α’ εξάμηνο του 2017. Παράλληλα ο διευθύνων σύμβουλος της Lukoil, Βαγκίτ Αλεκπέροφ, ανακοίνωσε ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Πετρελαίου του Ιράκ, Τζαμπάρ Αλί Λουαϊμπί, πως η εταιρία θα στηρίξει κάθε απόφαση του υπουργείου Ενέργειας της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη δεν ήταν ανέφελες. Η σύνοδος του ΟΠΕΚ αποφάσισε την αναστολή συμμετοχής της Ινδονησίας στο πετρελαϊκό καρτέλ, με αποτέλεσμα η κατανομή της ημερήσιας παραγωγής της (περίπου 730.000 βαρέλια) να μοιραστεί στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, άγνωστο μέχρι στιγμής πώς.

Η διαμόρφωση των τιμών

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της West Texas Intermediate έφτασαν να διαπραγματεύονται ως τα 49,12 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 7,4% στα 48,59 δολάρια στη διάρκεια της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη. Τα

ο φράγμα των 50 δολαρίων (για την ακρίβεια 50,9 δολάρια το βαρέλι) έσπασε παράλληλα το μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις του Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί ότι οι χθεσινές εξελίξεις στη Βιέννη δεν έπεσαν εν αιθρία, αλλά υπήρξαν καρπός της προκαταρκτικής συμφωνίας για μείωση της παραγωγής, που είχε επιτευχθεί στη σύνοδο του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο στην Αλγερία.

Εύθραυστη η συμφωνία

Μολονότι η Σαουδική Αραβία έκανε ένα μεγάλο βήμα αποδεχόμενη να μειώσει την ημερήσια παραγωγή της στα 10 εκ. βαρέλια, αναλυτές της Goldman Sachs και της Barclays προειδοποίησαν πως αν κάτι πάει στραβά στην πορεία, υπάρχει ενδεχόμενο να ξαναπέσει η τιμή του μαύρου χρυσού κάτω από τα 40 δολάρια στο βαρέλι.

Οι Σαουδάραβες όμως καίγονται για περισσότερη ρευστότητα, αφού λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και της τεράστιας δημοσιονομικής τους σπατάλης τις τελευταίες δεκαετίες έχουν κηρύξει εδώ και πολλούς μήνες «παύση πληρωμών» σε πολλούς προμηθευτές και πιέζονται για πρώτη φορά από το ΔΝΤ για μέτρα λιτότητας!