Κιλιτσντάρογλου: θα πάρουμε από την Ελλάδα τα 18 νησιά που μας ανήκουν;

Μετά τις προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, είχαμε νέο «κρούσμα» αυτήν τη φορά από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο αρχηγός της οποίας προκάλεσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό να του απαντήσει αν «θα πάρει πίσω από την Ελλάδα τα 18 νησιά». Και δεν έμεινε εκεί, αφού ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του, διερωτήθηκε αν η  Τουρκία ξεπουλά την Κύπρο.

Μετά τις επαναλαμβανόμενες αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο αρχηγός του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε χθεσινή ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του είπε:

«Σε 18 νησιά κυματίζει η ελληνική σημαία. Αυτά τα νησιά ανήκουν σε εμάς. Ακούμε τον κόκορα όταν λαλεί. Εκεί υπάρχει η  ελληνική σημαία. Είναι σε κατάσταση κατοχής. Ο εθνικισμός δεν λείπει από τη γλώσσα τους. Λένε για τη Λωζάνη, ‘τα εδάφη μας μειώθηκαν’. Κάτω από τη μύτη μας χάσαμε 18 νησιά. Και τώρα ρωτάω τον κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ. Θα πάρεις πίσω τα 18 νησιά ή δεν θα τα πάρεις; Είσαι εθνικιστής ή δεν είσαι;».

Τουρκικές προκλήσεις για την Κύπρο

«Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία. Εσύ είσαι η Διοίκηση Νότιας Κύπρου και στα βόρεια υπάρχει η “Τουρκική Δημοκρατία”. Θα το καταλάβουν, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο στόχος των Ελληνοκυπρίων είναι να πάρουν όλη την Κύπρο και η Τουρκία να μην ανακατευτεί πουθενά», σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, προκαλώντας την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης.

ψευδοκράτος

Στις δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Κύπρος δεν έχει δικαίωμα να είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να έχει τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε λόγο για εμπόδια που βάζει η Τουρκία στη διαπραγμάτευση για λύση στο Κυπριακό.

Ο ηγέτης της αξιωματικής, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, από την πλευρά του, έκανε επίσης λόγο για τουρκική ιδιοκτησία της Κύπρου, ζητώντας παρέμβαση από την τουρκική ηγεσία.

«Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή η ‘ΤΔΒΚ’ έχει 37% των εδαφών. Θέλουν να τα μειώσουν στο 29,2%. Θέλουν να πουλήσουν την Κύπρο. Εμείς τους ρωτάμε: Εκείνο το νησί είναι δικό μας; Ναι, λένε. Σε εκείνα τα νησιά πρέπει να κυματίζει η σημαία μας; Ναι, λένε. Αλλά εκεί υπάρχει η σημαία της Ελλάδας. Γιατί δεν επεμβαίνετε τότε; τους ρωτάμε. Και τι μας απαντούν; Έχουμε πιο σημαντική δουλειά, έχουμε έναν αρχηγό και προσπαθούμε να του βρούμε κάθισμα’, ανέφερε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

 Η αντίδραση της Λευκωσίας

«Με τέτοιους χαρακτηρισμούς ο Πρόεδρος της Τουρκίας στέλνει τα χειρότερα μηνύματα σε μια κρίσιμη φάση της διαδικασίας και το μόνο που πετυχαίνει είναι η δημιουργία περισσοτέρων προβλημάτων», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Επίσης τόνισε ότι αυτές οι δηλώσεις αποδεικνύουν και πώς προέκυψαν οι δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Πρόσθεσε ότι οι αναφορές Ερντογάν οπωσδήποτε θα τύγχαναν σχολιασμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Για την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί για δύο παράλληλες διαπραγματεύσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι παραπέμπει σε τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, γιατί θα καταλήξει σε αποτυχία και θα οδηγήσει σε κατάρρευση μια πολλά υποσχόμενη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι στο Μον Πελεράν υπήρξε διαφωνία στο δεύτερο από τα κριτήρια για το εδαφικό, που είναι ένα από τα πέντε κεφάλαια του Κυπριακού.

«Και προηγουμένως υπήρξαν διαφωνίες σε άλλα κεφάλαια, αλλά δεν αναζητήθηκαν άλλοι τρόποι διεξαγωγής των συνομιλιών. Έτσι και αυτή τη φορά πρόκειται για μια διαφωνία και δεν χρειάζεται να αναζητούνται άλλοι τρόποι για να διεξαχθούν οι συνομιλίες. Το πιο απλό είναι να συνεχισθούν οι συνομιλίες από εκεί όπου έμειναν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: www.ant1news.gr