9 μικρά μυστικά για ένα επιτυχημένο μαραθώνιο

Σας παρουσιάζουμε εννέα μικρά μυστικά για να προετοιμαστείτε και να ολοκληρώσετε έναν μαραθώνιο με επιτυχία.

1. Κάνε εγγραφή για τον επόμενο μαραθώνιο τώρα!!!
Το να γραφτεί κάποιος άμεσα στον επόμενο αγώνα, ακόμη και αν μεσολαβούν αρκετοί μήνες μέχρι τη διεξαγωγή του, μπορεί να αποτελέσει ως ένα έξτρα κίνητρο για να προπονηθεί.

2. Κάνε τις περισσότερες προπονήσεις σου σε χαλαρό ρυθμό.
Στο εβδομαδιαίο προπονητικό πρόγραμμα το σύνολο των προπονήσεων πρέπει να είναι σε ένα άνετο ρυθμό ο οποίος δε θα σε κουράζει όσο η διαλειμματική προπόνηση. Εξάλλου θυμήσου ότι ο μαραθώνιος δεν είναι αγώνας ταχύτητας.

3. Άλλαξε τα παπούτσια σου.
Καλό είναι όταν ξεκινάς προετοιμασία για ένα μαραθώνιο, να έχεις δύο ζευγάρια παπούτσια έτσι ώστε να τα εναλλάσσεις.

4. Μπες σε αγώνες ως μέρος της προετοιμασίας.
Δήλωσε συμμετοχή και τρέξε σε αγώνες πριν το μαραθώνιο και χρησιμοποίησε τους ως μέρος της προετοιμασίας σου. Το γεγονός ότι θα μπεις σε αγωνιστικό ρυθμό για 10 ή 21 χλμ σίγουρα θα σε βοηθήσει για το μαραθώνιο.

5. Να τηρείς το προπονητικό πλάνο που έχεις καταστρώσει.
Σίγουρα όταν ξεκινάς την προετοιμασία για ένα μαραθώνιο, ετοιμάζεις και ένα συγκεκριμένο προπονητικό πλάνο. Προσπάθησε, όσο δύσκολο και αν είναι, να το τηρείς όσο το δυνατόν περισσότερο.

6. Άκου το σώμα σου.
Ένας από τους βασικότερους κανόνες, τον οποίο θα ακούσεις από όλους ανεξαιρέτως τους προπονητές είναι αυτός ακριβώς εδώ. Άκου το σώμα σου. Ξεκουράσου όταν νιώθεις την ανάγκη και προσπάθησε να μη το παρακάνεις. Η ξεκούραση είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας.

7. Προσαρμόσου.
Όποιο προπονητικό πρόγραμμα και αν έχεις βρει στο διαδίκτυο ή σου έδωσε ο προπονητής σου, το μυστικό είναι να το προσαρμόσεις στο καθημερινό πρόγραμμά σου και στις απαιτήσεις σου.

8. Βρες δρομική παρέα.
Προσπάθησε να βρεις παρέα για να τρέχεις. Όσο μοναχικό και να φαντάζει το τρέξιμο είναι πολύ πιο ευχάριστο όταν τρέχεις με παρέα. Βοηθάει να βγαίνουν τα χιλιόμετρα πιο ξεκούραστα.

9. Κάνε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.
Το βασικότερο κομμάτι, το οποίο πολλοί δρομείς συχνά το παραμελούν είναι ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος. Πριν κάνεις οποιαδήποτε μορφή άσκησης και πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε μορφή προετοιμασίας για ένα επίπονο αγώνισμα όπως ο μαραθώνιος, πρέπει να κάνεις τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Γούλας Απόστολος

Πρόεδρος Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Λάρισας