Η ατζέντα της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα

Με μια θερμή ανακοίνωση γνωστοποίησε χθες επισήμως ο Λευκός Οίκος την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα,στις 15 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και με τον Πρωθυπουργό.

Όπως τονίζεται, η επίσκεψη Ομπάμα πραγματοποιείται ώστε να επιβεβαιωθεί  «η στήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες να επανέλθει η ελληνική οικονομία στο μονοπάτι της βιωσιμότητας και της ευημερίας».

«Στο λίκνο της δημοκρατίας ο Πρόεδρος θα επιβεβαιώσει και την αντοχή των δημοκρατικών αξιών, οι οποίες έχουν συμβάλει τόσο πολύ στην εδραίωση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο», συνεχίζει η σχετική ανακοίνωση, η οποία καταλήγει υπογραμμίζοντας την εκτίμηση τω ΗΠΑ για την  «αξιοσημείωτη γενναιοδωρία που έδειξαν η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός σε πρόσφυγες και μετανάστες».

Η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα αναμένεται να εκπέμψει μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες και γίνεται την ώρα που ασκούνται πιέσεις στο Βερολίνο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ενώ η Γερμανία αρνείται να προβεί σε οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα, πριν από τις εκλογές στη χώρα.

Η επισημοποίηση της επίσκεψης έρχεται μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των Αμερικανών πολιτών που ζουν στην Ελλάδα, υπέρ της ψήφου προς την Χίλαρι Κλίντον.

Η ίδια η επίσκεψη γίνεται δύο μέρες πριν από τους εορτασμούς της 17 Νοέμβρη, με τα κλιμάκια των υπηρεσιών ασφαλείας – και των δύο χωρών – να εξετάζουν τα μέτρα ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στην Ελλάδα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε κι άλλες φορές, κατά τη διάρκεια της θητείας του, την ευκαιρία να συμπεριλάβει τη χώρα μας στην περιοδεία του όμως, για την αμερικανική διπλωματία, η Ελλάδα δεν ήταν στις προτεραιότητές της.

Διπλωματική πηγή που εμπλέκεται στην επίσκεψη, υποστηρίζει ότι πρόκειται για «μια επίσκεψη με πλήρη ατζέντα», έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να τείνει «χείρα» πολιτικής βοήθειας.

Η οικονομική κατάσταση, η βιώσιμη ανάπτυξη, το χρέος, το προσφυγικό, αλλά και περιφερειακά θέματα, όπως το Κυπριακό και η Μέση Ανατολή, θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα του διημέρου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα συνοδεύεται από μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, ενώ το πρόγραμμά του είναι υπό διαμόρφωση.

Δεν αποκλείεται ο Αμερικανός Πρόεδρος να επισκεφτεί προσφυγικό καταυλισμό, είτε στη Λέσβο είτε στην Αθήνα, όμως το θέμα είναι υπό εξέταση, λόγω των μέτρων ασφαλείας που θα πρέπει να ληφθούν.

Μετά την Αθήνα σειρά – όχι τυχαία – στην περιοδεία του θα έχει η Γερμανία, όπου θα πραγματοποιήσει την έκτη και προφανώς τελευταία επίσκεψη της θητείας του. Εκεί θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η κατάσταση στην Ουκρανία, η κρίση στη Συρία, οι κοινές προσπάθειες κατά του ISIS, καθώς και οι διατλαντικές οικονομικές σχέσεις.

Στο Βερολίνο θα έχει συναντήσεις και με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους οποίους θα έχει την ευκαιρία για μια ανασκόπηση μεγάλου εύρους διεθνών θεμάτων.

Πηγή: www.ant1news.gr