«Φόρος» έως 10 λεπτά για τη χρήση πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ

Σε 5- 10 λεπτά του ευρώ προσδιορίζεται το αντίτιμο που θα επιβληθεί στις σακούλες των σούπερ μάρκετ, μέσα στο 2017, και στην Ελλάδα.

Η επιβάρυνση θα εφαρμοστεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης για το ζήτημα, ώστε η Ελλάδα να ενσωματώσει την ευρωπαϊκή οδηγία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Τσιρώνη, η ρύθμιση αναμένεται το επόμενο διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται η εφαρμογή της να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία δίνει τις εξής δύο εναλλακτικές λύσεις στα κράτη -μέλη:

Α. Τη λήψη μέτρων που θα εξασφαλίζουν ότι, το ετήσιο επίπεδο κατά κεφαλήν επίπεδο κατανάλωσης δεν θα υπερβαίνει τις 90 σακούλες, το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου και τις 40 σακούλες μέχρι το τέλος του 2025.

Β. Έκδοση πράξεων που θα εξασφαλίζουν ότι, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2018 οι πλαστικές σακούλες δεν θα παρέχονται δωρεών στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα φαίνεται να καταλήγει στη δεύτερη λύση, ενώ αναφορικά με το αντίτιμο δεν αποκλείεται να υπάρξουν κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος της σακούλας.

Επιπλέον, θα προβλέπονται κυρώσεις για τους παραβάτες, οι οποίες θα ξεκινούν από απλή σύσταση μέχρι και επιβολή προστίμου για όσους υποτροπιάζουν.

Υπενθυμίζεται ότι, η Αλόννησος έχει ήδη εδώ και λίγα χρόνια καταργήσει τη χρήση της πλαστικής σακούλας με επιτυχία.

Πηγή: www.ant1news.gr