Ξεχωριστό αφιέρωμα στα Μετέωρα

Είχα γράψει πριν από κάτι εβδομάδες για τη σοβαρή διαφήμιση που έκανε το ταξιδιωτικό περιοδικό των “Times of London” στα ελληνικά νησιά.

Προβολή πρώτου μεγέθους, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι το μπάτζετ της μαμάς πατρίδας για ρεκλάμες είναι κάτι παραπάνω από μηδενικό και από «δωράκια» σε συντάκτες και διευθυντές αφήστε το καλύτερα, ούτε μαντήλι για κλάμα δεν υφίσταται. Περίμενα λοιπόν ότι το φαινόμενο (και το εξώφυλλο και το πολυσέλιδο αφιέρωμα) θα ήταν παροδικό και ότι θα ξαναγυρνάγαμε σε τίποτα tips των ολίγων λέξεων έτσι για το ξεκάρφωμα. Ώσπου ήρθε το τεύχος Ιουλίου του δημοφιλέστατου “Lonely Planet” να με εκπλήξει ευχάριστα. Με φωτό Μετεώρων πρώτη μούρη και φουλ αφιέρωμα όχι σε ακρογιαλιές και μπιτσόμπαρα αλλά στα δάση, στα φαράγγια και στις ορεινές διαδρομές της χώρας μας!

Αυτό δεν ήταν που πάντοτε θέλαμε; Να πέσουν οι προβολείς των ξένων και στην άλλη Ελλάδα, όχι μόνο στο sun and sea; Ε, πέσανε λοιπόν και μάλιστα με τρόπο εντυπωσιακό. Φουλ εξώφυλλο Μετέωρα όπως έγραψα και πιο πάνω (τα Μετέωρα κοσμούν και τις δύο εκδόσεις του περιοδικού), συν δώδεκα σελίδες για τα Ζαγοροχώρια και τις γύρω περιοχές. Βλέπε Βίκο, Βοϊδομάτη, Δρακολίμνη, δεν λείπει τίποτα. Εκεί περπάτησε η αρθρογράφος Orla Thomas και έγραψε ένα ρεπορτάζ λεπτομερές και ακριβέστατο. Και υμνητικό επίσης για την περιοχή και τους ανθρώπους της, που την εντυπωσίασαν με την απλότητά τους, τη γενναιοδωρία τους, την φιλοξενία τους. Όχι, βέβαια, ότι δεν εντυπωσιάστηκε και στα Μετέωρα («ένα καταφύγιο από τον κόσμο σε ένα δάσος από πέτρινες κολώνες»), που της φάνηκαν τοπίο εξωφρενικό και εξωγήινο. Χώρια οι μοναχοί με τις μοναχές που της έδωσαν μαθήματα για τη ζωή κοντά στο Θεό και μακριά από τη φασαρία του πλήθους.

Ο τίτλος του άρθρου είναι εξόχως κατατοπιστικός: “Walk this way”. Κάτι σαν «περπάτα κατά ‘δω» δηλαδή, με τον πρόλογο να συμπληρώνει: «Ξεκινήστε με τα πόδια για να εξερευνήσετε τον λιγότερο γνωστό Βορρά της Ελλάδας. Αυτό το δρομολόγιο σας μεταφέρει από τα απόμακρα ορεινά χωριουδάκια στα μοναστήρια που κρέμονται από τις κορφές των λόφων, μέσω του βαθύτερου φαραγγιού παγκοσμίως». Ακολουθούν οι δώδεκα σελίδες, όπως έγραψα και πιο πάνω, με πλήρες φωτογραφικό υλικό που σε προκαλεί να παρατήσεις εδώ και τώρα τις παραλίες και τα μοχίτος και να τρέξεις στα πλατάνια και στα κρύα τα νερά των ποταμών. Καλύτερη προβολή δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί και επειδή το πλήρες αφιέρωμα του περιοδικού αναφέρεται σε «44 ταξιδιωτικά μυστικά» κάπου χώρεσε και μια τσίλικη αναφορά (σχεδόν μισή σελίδα) για τη Σύρο και τις ομορφιές της!

Υ.Γ.: Ατάκα με το “Lonely Planet” ήρθε στα μέρη μας το τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου του εξίσου δημοφιλούς (αλλά για σαφώς υψηλότερα εισοδήματα) ταξιδιωτικού περιοδικού “Conde Nast Traveller”, με την “Hot List 2016”. Εκεί ανακαλύπτει κανείς τον μυκονιάτικο “Scorpios” στην κατηγορία “The new beach clubs”. Υπάρχει και αναφορά στο εξώφυλλο του περιοδικού (“The Greek Island Hit, a Mykonos address book, Hip Cocktails & Secret Beach Clubs”) που συνοδεύεται από ανάλογο ρεπορτάζ εντός. Εκεί η σχεδιάστρια κοσμημάτων Diane Cordas δίνει τις συμβουλές της σε όσους θέλουν να πάνε στο νησί των ανέμων και επιθυμούν να ξέρουν πέντε πραγματάκια από πριν.

Πηγή: newpost.gr (Χρήστος Ξανθάκης)