Τελευταία στιγμή τρέχουν όλοι για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ – Κίνδυνος να μείνουν εκτός δικαιωμάτων

Μένουν μόλις δύο μέρες, με τη σημερινή, για να ολοκληρωθεί η κατάθεση των ενιαίων αιτήσεων ενίσχυσης (δηλώσεων ΟΣΔΕ) των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας. Παρότι δόθηκε παράταση ενός μήνα (ως τις 15 Ιουνίου) στο χρόνο κατάθεσης των αιτήσεων, δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που δεν έχουν κατατεθεί. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν πως μέχρι την Παρασκευή είχαν κατατεθεί 320.000 αιτήσεις και ως την Τετάρτη πρέπει να κατατεθούν άλλες 400.000 αιτήσεις, πράγμα που είναι ανθρωπίνως αδύνατον.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι 320.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών για να θεωρούνται πλήρεις. Υπάρχει η δυνατότητα να συνεχιστεί η κατάθεση των αιτήσεων ως τις 11 Ιουλίου, όμως οι αιτήσεις αυτές θα κριθούν εκπρόθεσμες και οι παραγωγοί θα υποστούν περικοπή 3%.

Στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πάντως, κυριαρχεί η αντίληψη ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα οι υφιστάμενοι κοινοτικοί κανονισμοί για τη διαχείριση των επιδοτήσεων, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο Υπουργείο έχει προταθεί να εφαρμοστεί ένα σύστημα που εφαρμόστηκε αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή να κατατεθούν αιτήσεις βασικής ενίσχυσης για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τις 15 Ιουνίου με αριθμούς πρωτοκόλλου της 15ης Ιουνίου και προηγούμενων ημερών. Από μια χρονική στιγμή και μετά (π.χ. 16 Ιουλίου), οι αιτήσεις να κατατίθενται με αριθμό πρωτοκόλλου της 16ης Ιουνίου ως της 11ης Ιουλίου. Στόχος της πρότασης αυτής είναι να προλάβουν να καταθέσουν τις αιτήσεις όλοι οι αγρότες και να περιοριστεί ο αριθμός των εκπρόθεσμων αιτήσεων σε ένα μικρό ποσοστό. Παράλληλα, με την επιμήκυνση της περιόδου κατάθεσης των αιτήσεων, τα γραφεία υποδοχής θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν καλύτερη δουλειά, κάτι που θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση των λαθών, που είναι φυσιολογικό να γίνουν όταν οι αιτήσεις κατατίθενται βιαστικά και με μεγάλη πίεση χρόνου.

Κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του ζητήματος αυτού αναμένεται να παίξει ο νέος γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκος Αντώνογλου.
Επιδοτησεις ΟΣΔΕ δήλωση αίτηση προθσμία Αντώνογλου

Πηγή: agro24.gr