Θεομηνία στον Δήμο Φαρσάλων – Δήλωση Δημάρχου Φαρσάλων

Το Σάββατο, 21 Μαΐου, ο Δήμος Φαρσάλων επλήγη από πρωτοφανούς ραγδαιότητας θεομηνία. Καταρρακτώδης βροχή εσάρωσε επί ώρες την πόλη και τις κοινότητες.

Δήμος πλημμύρες 1

Τα αντιπλημμυρικά έργα της πόλης, τα ρέματα, τα αναχώματα του Ενιπέα ποταμού και τα αρδευτικά κανάλια δεν στάθηκαν ικανά να ανταποκριθούν στην απορροή του όγκου των βρόχινων υδάτων, με αποτέλεσμα το ρέμα του Αϊκλή να ξεχειλίσει σε τέσσερα σημεία και να πλημμυρίσει το βόρειο μέτωπο της πόλης προκαλώντας ζημιές σε δεκάδες οικίες και καταστήματα, τόσο στην πόλη, όσο και σε αγροτικές εκτάσεις του οικισμού Ανωχωρίου, αλλά και σε τμήμα του ίδιου του οικισμού και δυτικότερα αυτού.

Δήμος πλημμύρες 2

Ο Ενιπέας ποταμός δεν άντεξε τον όγκο των νερών και υπερχείλισε σε είκοσι σημεία από την Αμπελειά έως την Υπέρεια και κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων, βόρεια και νότια της κοίτης του.

Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν προβλήματα στην οδοποιία τόσο προς Μικροθήβες, όσο και προς Σκοπιά.
Ο Δήμος Φαρσάλων, από την πρώτη στιγμή, επιστρατεύοντας το σύνολο του υπηρεσιακού μηχανισμού και του μηχανικού εξοπλισμού του, κινητοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τόσο στην πόλη, όσο και στις κοινότητες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομική Δύναμη υπερέβησαν εαυτούς για να βοηθήσουν ανθρώπους και να επιλύσουν καταστάσεις, ενώ άμεση ήταν και η ανταπόκριση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην έκκληση του Δήμου Φαρσάλων για συνδρομή. Ήδη κλιμάκια του ΕΛΓΑ επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές, συνοδευόμενα από τον Δήμαρχο Φαρσάλων Άρη Καραχάλιο και τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Μπαμπανίκα. Οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ προέβησαν σε αναγγελία ζημιών σε κάθε κοινότητα και καλούμε κάθε πληγέντα αγρότη, εντός δεκαπέντε ημερών από του συμβάντος, να υποβάλει δήλωση ζημιάς.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος ζήτησε την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και συγκρότησε τριμελή επιτροπή μηχανικών για τον έλεγχο των κτηριακών υποδομών και την καταγραφή των ζημιών κάθε οικίας και επιχείρησης, ενώ η αρμόδια επιτροπή πρόνοιας θα προβεί σε καταγραφή του βλαφθέντος οικιακού εξοπλισμού.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος δήλωσε:

«Στην ένταση των πρωτοφανών φαινομένων ο Δήμος Φαρσάλων αντέδρασε άμεσα και αποτελεσματικά. Ήταν μια απρόσμενη συνθήκη, μη αντιμετωπίσιμη ολοκληρωτικά. Η ένταση του φαινομένου ανέδειξε και τις αδυναμίες της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης. Πλέον, προβάλλει ως αναγκαία η κατασκευή ενός μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου έξω από τον πολεοδομικό ιστό των Φαρσάλων, βόρεια και παράλληλα του περιφερειακού δρόμου, αίτημα που απευθύνεται προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επιπλέον, απαιτείται η ολοκλήρωση της μελέτης του ημιτελούς φράγματος της Υπέρειας και η χρηματοδότηση της κατασκευής του. Άλλως, θα συνεχίσει, σε κάθε καιρικό φαινόμενο, να υφίσταται ο φόβος της πλημμύρας τόσο της πόλης των Φαρσάλων, όσο και του οικισμού της Υπέρειας».