Ένας θαυμάσιος μεζές, που θα απολαύσουν πολύ οι μερακλήδες. Αν έχετε επιλογή, προτιμήστε παστουρμά από μπούτι και όχι από ράχη, γιατί έχει λιγότερο λίπος. Έτσι, ο μεζές μας, χωρίς να του λείψει η νοστιμιά, θα γίνει λίγο πιο ελαφρύς.
Προετοιμασία: 10΄, Μαγείρεμα: 20΄
Υλικά (για 6 – 8 άτομα / ως μεζές):
- 150 γρ. λεπτές φέτες παστουρμάς (περίπου 15 φέτες, από τις οποίες αφαιρούμε όσο γίνεται το τσιμένι
- την πικάντικη πάστα από σκόρδο
- πιπέρι και μοσχοσίταρο που τις περιβάλλει), κομμένες στη μέση
- 100 – 120 γρ. σουτζούκι, σε λεπτές φέτες
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 250 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, πολτοποιημένα
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, από βαζάκι, σε ψιλά καρέ
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 50 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 50 ml νερό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, την ντομάτα, την πιπεριά, τη ζάχαρη, το κρασί και το νερό και αφήνουμε να πάρουν μια βράση, σε μέτρια φωτιά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγομαγειρευτεί για 10 – 12 λεπτά ή μέχρι να πήξει λίγο και να μελώσει.
- Προσθέτουμε τον παστουρμά και το σουτζούκι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 5 – 6 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
- Αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται (το σουτζούκι και ο παστουρμάς είναι αλμυρά και πικάντικα). Σερβίρουμε το μεζέ ζεστό, με φρυγανισμένο ψωμί.
Πηγή: gastronomos.gr