Σκέψεις για την ημέρα της γυναίκας – Γράφει η Μαρία Ίφου

Δημοτική Σύμβουλος

Επικεφαλής Ελάσσονος αντιπολίτευσης

Η 8η Μαρτίου πλησιάζει . Είναι ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα, στους αγώνες που δόθηκαν για να κατακτηθούν τα αυτονόητα δικαιώματα της. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα, σε πολλά μέρη του κόσμου, η γυναίκα αδικείται κατάφωρα αλλά και ακόμη και σε κοινωνίες που θέλουν να λέγονται «σύγχρονες» η θέση της δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Η ημέρα της γυναίκας είναι, πρώτα από όλα, ισχυρή εντολή ότι, η βαρβαρότητα και η αδικία που υφίσταται σε πολλές υπανάπτυκτες κοινωνίες, πρέπει άμεσα να τερματιστούν. Είναι επίσης υπενθύμιση ότι, πρέπει να γίνουν και άλλα αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση της ισότητας, ώστε η γυναίκα να κατακτήσει τα δικαιώματά  της στη  ζωή και να αποκτήσει  τον  σεβασμό και τη θέση  που  δικαιούται στην  κοινωνία.

Βασική προϋπόθεση για πρόοδο, αλληλεγγύη και περισσότερη ευαισθησία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, είναι η συμμετοχή και η παρουσία της γυναίκας. Ο πολιτισμός είναι συνυφασμένος με τη συμμετοχή και τη δημιουργική παρουσία της γυναίκας στην κοινωνία μας.

Η ισότητα των φύλων, αποτελεί μία αναγκαία συνθήκη για να μπορούμε να μιλάμε για κοινωνία με περισσότερη ανθρωπιά.

Η διεύρυνση της παρουσίας και της συμμετοχής της γυναίκας στα κοινά και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων ειδικά στην περίοδο της οικονομικής και μεταναστευτικής κρίσης, ανοίγει το δρόμο που οδηγεί στην Ανθρωπιά και στην αλληλεγγύη, αξίες που τόση ανάγκη έχουμε σήμερα στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα από ποτέ.

Η ημέρα αυτή αποτελεί φόρο τιμής στην Ελληνίδα εργαζόμενη, σύζυγο, μάνα, που, ευάλωτη πια, βάλλεται καθημερινά αλλά επιμένει να αγωνίζεται και συνεχίζει να προσφέρει στην οικογένεια και την κοινωνία.  Ένας αγώνας δύσκολος, ανάλογος των αγώνων που έχει δώσει η γυναίκα στο πέρασμα του χρόνου για να κατακτήσει το δικαίωμα της ισότητας.

Είναι καθήκον κάθε κοινωνίας και κάθε ανθρώπου να τιμά και να σέβεται τη γυναίκα που αγωνίζεται καθημερινά, να της εκφράζει ευγνωμοσύνη και σεβασμό, αναγνωρίζοντας την προσφορά της στη δημοκρατία και την ίδια τη ζωή.

Με εκτίμηση

Μαρία Ίφου