Χριστούγεννα με καταστροφικές πυρκαγιές στη Βικτώρια της Αυστραλίας

Δεκάδες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα πυκνής δασικής έκτασης έχουν ήδη καταστραφεί ολοσχερώς στην περιοχή του Great Ocean Road στην Πολιτεία της Βικτώρια στην Αυστραλία. Η τεράστια πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη εδώ και τρεις ημέρες πλήττει, εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, ανήμερα τα Χριστούγεννα, μία από τις ελκυστικότερες περιοχές διακοπών για τους Αυστραλούς, ακριβώς την περίοδο της κορύφωσής τους.

Ο συνδυασμός των καιρικών φαινομένων με τη σύγκρουση δύο αντίθετων ισχυρών ρευμάτων, ενός θερμού και ενός ψυχρού, προκάλεσε συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης των ανέμων και απόλυτο χάος, παρά την υπερπροσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων και εκατοντάδων εθελοντών.

Εδώ και ώρες οι αρμόδιες Πολιτειακές Αρχές της Βικτώριας έχουν εκδώσει εντολές εκκένωσης για την πόλη της Lorne και πολλών άλλων μικρότερων κατοικημένων περιοχών επί του Great Ocean Road ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ενημέρωσαν τους κατοίκους, σε δραματικό τόνο, πως «είναι ήδη πολύ αργά για να φύγουν με ασφάλεια και ας προσπαθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν να αναζητήσουν ασφάλεια εντός της κατοικίας».

Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη και εκτός ελέγχου και για την ώρα, οι ευχές όλων επενδύονται στην πιθανή αλλά όχι δεδομένη βροχόπτωση, η οποία όμως έχει ήδη διαψεύσει εδώ και πολλές ώρες όλες τις σχετικές προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Επειδή στην ευρύτερη περιοχή, εργάζονται και διαμένουν αρκετοί ομογενείς αλλά και νέοι μετανάστες από την Ελλάδα, οι Αυστραλιανές Αρχές παρακαλούν όλους να ενημερώνονται από της ιστοσελίδα του vic emergency ή να τηλεφωνήσουν από οποιοδήποτε τηλέφωνο εντός Αυστραλίας στον αριθμό 131 450 και να μιλήσουν μέσω διερμηνέα απευθείας με αρμόδιο υπάλληλο για άμεση ενημέρωση.