Χειμερινές καλλιεργητικές φροντίδες των οπορωφόρων δέντρων

Μιας και η περίοδος για τις εκτατικές καλλιέργειες είναι ‘’νεκρή’’ ας ασχοληθούμε λίγο με τα οπωροφόρα δέντρα που λίγο πολύ όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Το δέντρο πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι ένα απαιτητικό φυτό που χρειάζεται φροντίδα όλο το έτος και πολλές φορές κρίνεται απαραίτητο να επεμβαίνουμε προληπτικά παρά κατασταλτικά.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδες χρειάζεται ένα δέντρο κατά τους χειμερινούς μήνες.

ΚΛΑΔΕΜΑ:

Είδη κλαδέματος ανάλογα με την ηλικία ή την παραγωγική ζωή (περίοδο) των δένδρων.

  1. Περίοδος νεανικότητας- κλάδεμα μόρφωσης
  2. Περίοδος εισόδου στην παραγωγή. Συμπλήρωμα κλαδέματος μόρφωσης και κλάδεμα καρποφορίας. (Κλάδεμα ενδιάμεσο)
  3. Περίοδος σταθερής παραγωγικότητας – κλάδεμα καρποφορίας
  4. Περίοδος παρακμής ή γηρασμού – κλάδεμα ανανέωσης ή κλάδεμα αναγέννησης

Το κλάδεμα αναγέννησης που συνίσταται στην πλήρη αφαίρεση της κόμης του δένδρου, εφαρμόζεται περισσότερο στα αειθαλή δένδρα και κύρια στην ελιά. Σπάνια εφαρμόζεται στα φυλλοβόλα δένδρα γιατί δεν έχει επιτυχία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται όταν το δέντρο βρίσκεται σε λήθαργο δηλαδή σε αδρανή κατάσταση. Πρακτικά η περίοδος του ληθάργου των δέντρων υπολογίζεται από τα μέσα έως το τέλος του χειμώνα ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής.

Επίσης οποιαδήποτε πληγή προκαλούμε στο δέντρο από το κλάδεμα πρέπει να επουλώνεται με ειδική πάστα και αυτό διότι κάθε πληγή που υπάρχει στο δέντρο αποτελεί πύλη εισόδου μυκήτων, βακτηρίων και μικροοργανισμών.

ΨΕΚΑΣΜΟΙ:

Για την καταπολέμηση των εντόμων-ακάρεων (τα στάδια που διαχειμάζουν) συνιστώνται ψεκασμοί κατά τη διάρκεια του ληθάργου (στα δενδροκομεία που εμφάνισαν προσβολές) με τα παρακάτω:

  • Παραφινέλαιο + Μεθινταθείον (Όλεο ουλτρασίντ, Ολεο σουπραθείον
  • Παραφινέλαιο χειμερινό

Για την καταπολέμηση των μυκήτων συνιστάται ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα (βορδιγάλειος πολτός). Συνήθως σε κάθε ψεκασμό συνδυάζουμε σκευάσματα και των δύο πιο πάνω κατηγοριών( εντομοκτόνο + μυκητοκτόνο). Η συχνότητα των ψεκασμών εξαρτάται από το ιστορικό της καλλιέργειας σε προσβολές από έντομα και μύκητες.

Η εφαρμογή των χειμερινών ψεκασμών έχει σκοπό να θανατώσει τα ενήλικα έντομα και ακάρεα που διαχειμάζουν στις φυτικές επιφάνειες, καθώς και τα αυγά των εντόμων και ακάρεων.
Εάν υπάρχουν λεπιδόπτερα που διαχειμάζουν υπό μορφή νύμφης εντός βομβυκίου πρέπει να αυξήσουμε τη δόση καταπολέμησης σύμφωνα με τις οδηγίες του προμηθευτή.

Χρησιμοποιούμε πάντα εγκεκριμένα σκευάσματα και στις συνιστώμενες δοσολογίες σύμφωνα με τις ετικέτες των προϊόντων.

ΛΙΠΑΝΣΗ:

Στις επαγγελματικές φυτείες η λίπανση που εφαρμόζουμε εξαρτάται από τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης του χώματος . Στις ερασιτεχνικές φυτείες πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα δέντρα είναι ιδιαίτερα απαιτητικά τόσο σε μακροστοιχεία (N,P,K)  όσο και σε ιχνοστοιχεία(Zn, Mg, Mn, B, Ca, Cu… κτλ) . Το κάθε στοιχείο με την σειρά του παίζει τον ρόλο του τόσο στην παραγωγή όσο και στην ποιότητα αυτής. Οπότε πρέπει να εφαρμόζονται  λιπάσματα πλήρη σε μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία και σε δόσεις πάντα σύμφωνα με τις αναγραφόμενες στις ετικέτες των προϊόντων.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΟΥ

Στις ερασιτεχνικές φυτείες να αποφεύγετε περιττούς ψεκασμούς με χημικά σκευάσματα   και να τα εφαρμόζετε μόνο σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Το ίδιο ισχύει και με τα χημικά λιπάσματα.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ιδρυθεί πολλές εταιρείες με βιολογικά σκευάσματα. Υπάρχουν σκευάσματα με δράση στα έντομα και τους μύκητες  που είναι φιλικά τόσο  για τον  άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον . Όσον αφορά τα λιπάσματα μπορείτε να χρησιμοποιείτε χωνεμένη κοπριά , βιολογικό compost κτλ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Γιάννης Παπαδόπουλος

- Ο Γιάννης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1980 στην Λάρισα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος φυτικής παραγωγής του ΤΕΙ Λάρισας. Κατά την διάρκεια των σπουδών του πήρε μέρος σε 2 μεγάλα ερευνητικά προγράμματα που είχαν σχέση με την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Θεσσαλία καθώς επίσης και τις ποιότητες των αιθέριων ελαίων αυτών. Από το 2013 διατηρεί κατάστημα γεωργικών εφοδίων στα Φάρσαλα στην οδό Λαρίσης 15.