Κάθε Χειμώνα βασανίζομαι

Έξυπνα και εύκολα tipάκια για να ξαναπέσουμε με τα μούτρα στην σωστή διατροφή.

Το καλοκαίρι έφυγε και μαζί του πήρε κάθε θετική μας διάθεση. Τα φύλλα των δένδρων πέφτουν και μαζί τους η ψυχολογία μας και κάθε όρεξη για οποιαδήποτε νέα δραστηριότητα ή έστω για επαναφορά στις παλιές μας ενασχολήσεις. Λέξεις όπως: δουλειά, Δευτέρα, σχολείο, τράπεζα, δημόσιες υπηρεσίες πλέον αποτελούν εφιάλτη στο άκουσμα και μόνο.

Και που να μιλήσω για δίαιτα και διατροφή…; Ωχχχ!!!

Νιώθω ήδη ότι δεν είμαι καλά!!!

Είναι αναμφισβήτητα λογικό ότι το καλοκαίρι αποτελεί μια από τις πιο δύσκολους περιόδους για να βρισκόμαστε μέσα στα πρέποντα διατροφικά πλαίσια.

Οι συνεχείς έξοδοι, η αύξηση της θερμοκρασίας, οι διακοπές και λίγο πολύ η χαλάρωση είναι ένας καλός λόγος να ‘’σπάσουμε’’ τα διατροφικά μας δεσμά και να παραστρατήσουμε. Για πόσο όμως;;;

Ήρθε η ώρα όμως να πατήσουμε στα πόδια μας, να καταλάβουμε ότι πρέπει να βάλουμε τα κεφάλια μέσα και να προετοιμαστούμε για το επόμενο καλοκαίρι που έρχεται με γρήγορους ρυθμούς!!!

Πάμε…

«Ρομπέν των Δασών/Bull’s-eye»

Θέτουμε στόχους και χτυπάμε κέντρο. Μικρούς αλλά και μεγάλους! Βραχυπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους! Βάζουμε στόχο να χάνουμε 300γρ ανά εβδομάδα (μικρός και βραχυπρόθεσμος) αλλά και να έχουμε χάσει ως το άλλο καλοκαίρι 12 κιλά (μεγάλος και μακροπρόθεσμος).

«Με τις κότες»

Ξεκινάμε να προγραμματίζουμε εργασίες, δραστηριότητες και ύπνο. Δίνουμε στον οργανισμό μας ένα πρόγραμμα για να το ‘’τρέχει’’ και να ξέρει που βαδίζει. Ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Μας γεμίζει με ευεξία και ενέργεια για την μέρα που ξεκινάει.

«SuperPopeye»

Η άσκηση ‘’σέρνει’’ την διατροφή και το ανάποδο. Αν ασκούμαστε έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να τρεφόμαστε σωστά και το αντίθετο.Σταδιακά μπαίνουμε σε ρυθμό άσκησης και γυμναστικής. Περπάτημα, τρέξιμο, γυμναστήριο, κολύμπι, ποδήλατο ή ότι άλλο μας ερεθίζει το μυαλό. Δεν χρειάζεται να πέσουμε με τα μούτρα. Βαθμιδωτά αρχίζουμε από χαμηλά και σιγά σιγά αυξάνουμε. Γεμίζουμε ενέργεια, boostάρουμε τον μεταβολισμό μας, γεμίζουμε τους μύες μας και παράλληλα καθαρίζουμε το μυαλό μας από την ρουτίνα της ημέρας.

«2-2 σαν τους Χιώτες»

Ακολουθούμε έναν φίλο μας ή τον πείθουμε να ακολουθήσει εμάς σε μια άσκηση. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε έναν παραπάνω λόγο και σκοπό στην δραστηριότητά μας. Είναι λιγότερο πιθανό να βαρεθούμε, ενώ συνδυάζουμε παρέα και άσκηση. Την επόμενη μέρα που θα βαριόμαστε θα έχουμε ένα χέρι να μας κάνει ένα icebucketκαι να μας ξυπνήσει!

«Φασούλι Φασούλι»

Επαναφορά στις παλιές και σωστές διατροφικές μας επιλογές. Με υπομονή και επιμονή ξεκινάμε να ανακτούμε το πρόγραμμά μας, τις επιλογές μας και τον ρυθμό μας. Ανανεώνουμε την κουζίνα μας και τα ράφια ώστε να είναι έτοιμη για ένα νέο διατροφικό έτος γεμάτο υγεία και ευεξία. Αν μας φαίνεται ότι κάτι δεν μπορούμε να κάνουμε σωστά τότε η καλύτερη λύση είναι να επισκεφτούμε έναν διαιτολόγο για να μας δώσει τα φώτα του.

«Νόμοι της Φυσικής»

Από την Φυσική θυμόμαστε την πλαστικότητα και την ελαστικότητα. Ξεκινάμε να γινόμαστε ‘’ελαστικοί’’ με τον εαυτό μας! Αφήνουμε τον εαυτό μας να κάνει μικρά λάθη και μηδαμινές παρασπονδίες γνωρίζοντας πως έχουμε την ελαστικότητα την επόμενη μέρα να γυρίσουμε στο σημείο αναφοράς μας.
Τίποτα δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη και τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς παραστρατήματα και απώλειες. Επικροτούμε και ενισχύουμε τις προσπάθειές μας ακόμη και τα μικρά λάθη μας και παύουμε να είμαστε ‘’πλαστικοί’’ πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αντέχουμε πιο πολύ όμως μετά από μια ‘’σύγκρουση’’ θα αποτελούμε ένα ακίνητο συσσωμάτωμα!

Με 5-6 απλά πραγματάκια μπαίνουμε πάλι δυνατά στο Χειμώνα, έχουμε θετική σκέψη, ενέργεια και σκεφτόμαστε ότι τι έμεινε;;;

20 εβδομάδες για το επόμενο καλοκαίρι…!!!

Ας μάθουμε να δεχόμαστε ότι έρχεται καιρός που τα δέντρα είναι γυμνά και να προσδοκούμε την εποχή που θα δρέψουμε τους καρπούς.

ΆντονΤσέχωφ, 1860-1904, Ρώσος συγγραφέας

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ανδρέας Αναγνωστόπουλος

- Γεννήθηκε στον Αθήνα το 1981. Σπούδασε Διατροφή Διαιτολογία στο ΑΤΕΙ Σητείας, έπειτα στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και πήρε το πτυχίο του το 2008. Την περίοδο 2005-2006 έκανε την πρακτική του άσκηση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης όπου ασχολήθηκε με άτομα με κλινικά προβλήματα καθώς και θέματα παχυσαρκίας. Η τοποθέτηση του στο διαιτολογικό τμήμα του νοσοκομείου του προσκόμισε πολύτιμες γνώσεις πάνω στον τομέα της κλινικής διατροφής και διαιτολογίας. Τον Δεκέμβριο του 2009 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σκωτίας (University of Glasgow) από όπου και του απονεμήθηκε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης πάνω στην ανθρώπινη διατροφή με εξειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή (M.Sc in Human Nutrition with specialisation in Exercise and Sports Nutrition). Η μεταπτυχιακή του εργασία είχε θέμα "Τα αποτελέσματα ενός συμπληρώματος διατροφής με κρεατίνη και γλυκερόλη στην θερμορύθμιση και την οικονομία στο τρέξιμο σε συνθήκες ζέστης σε αθλητές αντοχής" και εκδόθηκε το 2011 στο περιοδικό Journal of the International Society of Sports Nutrition. Έχει συντάξει από τότε άρθρα τα για ηλεκτρονικά περιοδικά όπως το e-food for e-thought και έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια και ημερίδες που αφορούν στην διατροφή. Από το 2010 διατηρεί Διαιτολογικό γραφείο στα Φάρσαλα καθώς συνεργάζεται και με την ποδοσφαιρική Ακαδημία Γ.Σ Αναγέννηση Φαρσάλων.