Διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τους μελισσοκόμους

Διεθνείς διαστάσεις εξέλαβε η εφεύρεση του Κωνσταντίνου Τσιακούμη, πρώην προέδρου της Κοινότητας Περιβλέπτου, η οποία αποτελεί σημαντικό βοήθημα για τους μελισσοκόμους και εγκρίθηκε με Διεθνές Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας.

Η πατέντα του είναι ήδη γνωστή σε 174 χώρες, ενώ στο μεταξύ, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από πολλές εταιρίες από την Ιταλία, Αγγλία, Καναδά και Κύπρο καθώς και από διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Ο κ. Τσιακούμης τόνισε ότι «ήταν έκπληξη για τον ίδιο η μεγάλη απήχηση της πατέντας μου», ενώ παράλληλα δέχτηκε με χαρά και συγκίνηση την τιμητική διάκριση που του απένειμε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου δήμου Ρήγα Φεραίου. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Τσιακούμης τόνισε ότι «είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα, ένας ιστορικός δήμος να τιμάει ένα δημότη του».

Παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση από το δήμαρχο Ρήγα Φεραίου Δ. Δημήτριο Νασίκα, ο πρώην πρόεδρος Περίβλεπτου, οποίος ασχολείται επί σειρά ετών με τη μελισσοκομία, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους και υπογράμμισε πως η τιμή που απέδωσαν στο πρόσωπό του, αποτελεί αναμφίβολα μία ηθική ικανοποίηση καθώς η εφεύρεσή του αξιολογείται ως σημαντική.

Η εφεύρεση του κ. Τσακούμη Κωνσταντίνου έλαβε, σημειωτέον, διεθνή ταξινόμηση (B21J 14/42, B21J 15/02, F16B 19/04, A01K 47/02) καθώς ελέγχθηκε από 173 χώρες και εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας που κοινοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου με τον αριθμό 1008579 και ισχύει μέχρι το 2034.

Πρόκειται για μία συσκευή τοποθέτησης μεταλλικών ενθέτων (πριτσίνια) σε ξύλινα τελάρα μελισσοκομίας, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς μελιού. Ο κ. Τσιακούμης προβληματίζονταν με το θέμα της τοποθέτησης των πριτσινιών, γιατί είναι πολύ μικρά και είναι δύσκολο να τοποθετούνται με τα δάκτυλα, καθώς τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα τοποθετούν ένα πριτσίνι κάθε φορά.

Ετσι λοιπόν, κατασκεύασε ένα εργαλείο με το οποίο θα μπορούν να τοποθετηθούν οκτώ πριτσίνια ταυτόχρονα. Μετά από αυτή την ευρεσιτεχνία οι μελισσοκόμοι θα έχουν ένα καινοτόμο εργαλείο στα χέρια τους που θα τους διευκολύνει στην καθημερινή τους εργασία.

Ο κ. Τσιακούμης πρόκειται να το θέσει στο εμπόριο με τη βοήθεια Βολιώτικων μηχανουργείων των Μοσχάλη ΑΤΕΒΕ & Ν. ΧΑΛΙΑΜΟΥΡΔΑ, που στήριξαν αυτή του την προσπάθεια. Στο μεταξύ, προτίθεται να υλοποιήσει και νέα ευρεσιτεχνία, τονίζοντας ότι «τα νέα επιτεύγματα βγαίνουν μέσα από τη δουλειά που κάνεις».

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ