Αλλαγές φέρνει στον ΕΛΓΑ το Νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ψήφιση του σχεδίου νόμου για τις «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις» το οποίο οδεύει για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προκειμένου να καταστεί νόμος του κράτους.

Με το άρθρο 13 του ψηφισθέντος Νομοσχεδίου εισάγονται  βελτιωτικές τροποποιήσεις σε ορισμένα άρθρα που αφορούν στον ΕΛ.Γ.Α επιφέροντας αλλαγές σε ασφαλιστικές εισφορές για συγκεκριμένους τομείς και ρυθμίζοντας τις αποζημιώσεις των ανταποκριτών του Οργανισμού. Οι νέες διατάξεις που εντάχθηκαν στο Νομοσχέδιο  ήταν πρωτοβουλία της προηγούμενης Διοίκησης του Οργανισμού και πρώτο μέλημα του νέου Προέδρου κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ. Η εφαρμογή τους απαλείφει ανισότητες στην καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς, και εξορθολογίζει τον τρόπο αποζημίωσης των ανταποκριτών του ΕΛ.Γ.Α αναβαθμίζοντας παράλληλα την εξυπηρέτηση των αγροτών ειδικότερα στις περιπτώσεις εκτεταμένων ζημιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αλλαγές:

Ορίζεται για την καλλιέργεια της ελιάς η ασφαλιστική εισφορά σε ποσοστό 1,5% επί της ασφαλιζόμενης αξίας, εξαιτίας της μεγάλης και σταθερής συνεισφοράς της καλλιέργειας στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές (30 εκατ. € επί των εσόδων κατ’ έτος), σε σχέση με τις καταβληθείσες για την καλλιέργεια αυτή αποζημιώσεις.
Προστίθεται και η αλιευτική παραγωγή στις περιπτώσεις που εξαιρούνται από την ασφαλιστική κάλυψη.
Για τον υπολογισμό της ασφαλιζόμενης αξίας λαμβάνεται υπόψη, εκτός των άλλων,  η μέση παραγωγή ανά νομό και ανά στρέμμα ή δένδρο των δηλούμενων καλλιεργειών.
Αντικαθίσταται το άρθρο 17 του ν. 3877/2010 που αφορά στην εκτιμητική διαδικασία των ζημιών.
Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τις αποζημιώσεις των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ.
Επεκτείνεται η ενεργητική προστασία της αγροτικής δραστηριότητας τόσο σε κινδύνους που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ (παθήσεις και ασθένειες) όσο και σε κινδύνους που δεν αναφέρονται ρητά στο νόμο 3877/2010, μέσω επιχορηγούμενων δράσεων.
Πατήστε για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο  του νομοσχεδίου όπως διαμορφώθηκε τελικά στη  Βουλή.