Τσίπρα σε Νταβούτογλου-Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο

Να… χτυπήσει τον τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, εκεί που πονάει κατάφερε κατά τη διάρκεια της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρνοντας στο προσκήνιο τις παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο.

«Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της Συνόδου, μπροστά στους 28 ηγέτες της ΕΕ, σε μια μέρα που η Τουρκία θέλησε να την παρουσιάσει ως μια τεράστια επιτυχία της. Οι φωτογραφίες, οι αγκαλιές και τα χαμόγελα ήταν πολλά, όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ένα καυτό ζήτημα που ενόχλησε τον Τούρκο πρωθυπουργό.

«Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δισ. για εξοπλισμούς, εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε. Έχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο», ανέφερε ο πρωθυπουργός και μάλιστα δημοσίευσε τις ατάκες του σε τέσσερα tweet.

Από την απάντηση και μόνο, η οποία έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση και λίγο μετά τα μεσάνυχτα, φάνηκε ο εκνευρισμός του κ. Νταβούτογλου ο οποίος πέταξε τη «μπάλα στην εξέδρα». Έγραψε στο δικό του προσωπικό λογαριασμό: «Τα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα για τους πιλότους δεν συνάδουν με το πνεύμα της ημέρας. Αλέξη επέτρεψέ μας να εστιάσουμε στη θετική ατζέντα.

Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη ήρθαν στην επιφάνεια μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, ενώ έχουν σταματήσει, ήδη από τις 25 Νοεμβρίου όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosty επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από την Αθήνα.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η τελευταία παραβίαση έγινε στις 25 Νοεμβρίου, όταν από μαχητικά εκ των οποίων τα 2 ήταν οπλισμένα.

«Υπήρξε μηδενική δραστηριότητα στο ελληνικό FIR στο Αιγαίο και οι λόγοι είναι κατανοητοί» ανέφερε η διπλωματική πηγή από την Αθήνα.

Το δίκτυο Russia Today επικαλούμενο το ελληνικό γενικό επιτελείο αναφέρει ότι τα τουρκικά αεροσκάφη απουσίαζαν από την περιοχή για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει διακόψει κάθε επιχείρηση στον εναέριο χώρο της Συρίας από την στιγμή που η Ρωσία εγκατέστησε τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς S-400 στην βάση της στη Λαττάκεια.

Μάλιστα το θέμα των παραβιάσεων των Τούρκων στο Αιγαίο ήρθε εκ νέου στην επιφάνεια από ένα τηλεφώνημα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ μετά την κατάρριψη του ρωσικού Σουχόι από την Άγκυρα, έπειτα από μόλις 17 δευτερόλεπτα παραμονής στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, προσπαθώντας να αναδείξει το υπερβολικό της αντίδρασης των Τούρκων, επικαλέστηκε το παράδειγμα της τουρκικής πρακτικής των συνεχών παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στην «επίμαχη» συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, στην οποία ο τελευταίος του έθεσε υπόψη τις 1.500 τουρκικές παραβιάσεις σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε: «Αυτό που συνέβη χθες είναι απαράδεκτο. Ναι, άκουσα συλλυπητήρια από τον Νταβούτογλου, αλλά την ίδια στιγμή επέμεινε στις τουρκικές θέσεις και προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις. Όσον αφορά στις ερωτήσεις μας για την παραβίαση του συριακού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, του θυμίζω ότι τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο 1.500 φορές το χρόνο κατά μέσο όρο και η Ελλάδα αντιτίθεται συχνά γι’ αυτό εις μάτην. Χθες, ο Έλληνας ΥΠΕΞ με κάλεσε, για να μου εκφράσει την αλληλεγγύη του και μου θύμισε αυτές τις 1.500 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, που έχουν γίνει κάτι σαν συνηθισμένη πρακτική. Και μου είπε ότι και αυτός δεν αποδέχεται τις εξηγήσεις των Τούρκων. Ακόμα και αν υπήρξε παραβίαση 17 δευτερολέπτων, δεν δικαιολογεί την επίθεση κατά του ρωσικού μαχητικού».

Πηγή: newsbeast.gr