O Πούτιν ξεκινάει οικονομικό «πόλεμο» στην Τουρκία

Εκρηκτικές διαστάσεις κινδυνεύει να λάβει η υπόθεση της κατάρριψης ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά, με τη Μόσχα να προχωρά σε οικονομικά αντίποινα και να κατηγορεί ανοιχτά την Τουρκία ότι στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος.

Λίγες μόλις ώρες αφότου έκανε λόγο για «πισώπλατο μαχαίρωμα», ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να μην επισκέπτονται την Τουρκία, τόνισε πως η ηγεσία της Τουρκίας υποστηρίζει σκοπίμως τον εξισλαμισμό της χώρας, ενώ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει στην ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

Όπως είπε σε νέες του δηλώσεις το πρωί της Τετάρτης, «έπειτα από όσα έγιναν δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα άλλων περιστατικών. Αν συμβεί, θα πρέπει να αντιδράσουμε με κάποιον τρόπο».

«Τι κάνει κανείς έπειτα από γεγονότα τόσο τραγικά, την καταστροφή του αεροσκάφους μας και τον θάνατο ενός πιλότου; Είναι ένα απαραίτητο μέτρο (δηλ. να μεταπεισθούν οι Ρώσοι από το να πηγαίνουν στην Τουρκία), και το υπουργείο Εξωτερικών έκανε καλά που προειδοποίησε τους πολίτες μας για τον κίνδυνο παραμονής στην Τουρκία», ανέφερε ο Πούτιν σε δηλώσεις που αναμεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμα πως οι πολιτικοί ηγέτες της Τουρκίας ενθαρρύνουν τον εξισλαμισμό της τουρκικής κοινωνίας, κάτι το οποίο είναι πρόβλημα

Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα δεν είναι η τραγωδία που ζήσαμε χθες… Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Παρατηρούμε… πως η νυν τουρκική ηγεσία εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί σκόπιμα μια πολιτική υποστήριξης του εξισλαμισμού της χώρας της».

Αντιδράσεις

Έκκληση για ψυχραιμία σε Τουρκία και Ρωσία απευθύνουν ηγέτες χωρών και ΝΑΤΟ, προσπαθώντας να αποκλιμακώσουν την ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δυο χωρών μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικά χθες, στην τουρκο-συριακή μεθόριο.

«Μόνη λύση είναι η πολιτική λύση», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας “Αγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, με την οποία, όπως είπε, «η κατάσταση επιδεινώθηκε για άλλη μια φορά». Απηύθυνε δε έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης.

«Πρέπει τώρα να κάνουμε το παν προκειμένου να αποφύγουμε μια κλιμάκωση. Βεβαίως κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τα εδάφη της, αλλά από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε σε πόσο τεταμένη κατάσταση βρισκόμαστε τώρα στη Συρία και στην περιοχή της. Μίλησα χθες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον παρακάλεσα να κάνει τα πάντα ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2016.

«Αυτό που μπορεί αυτή τη στιγμή να αντιμετωπιστεί μόνο στρατιωτικά είναι ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», συνέχισε η Καγκελάριος, για να τονίσει ότι «πρέπει να είναι ένας κοινός αγώνας της παγκόσμιας κοινότητας ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι λέμε ένα καθαρό ‘όχι” στην τρομοκρατία, στην αγριότητα τέτοιων οργανώσεων».

Χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και, όπως ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία, οι δυο άνδρες συμφώνησαν «για τη σημασία να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης».

«Συμφωνούν ότι είναι σημαντική η αποκλιμάκωση της έντασης και η προσπάθεια για την αποφυγή νέων παρόμοιων περιστατικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε κατά την επικοινωνία αυτή ότι το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας διατυπώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Στο μέτωπο της Συρίας

Η Ρωσία θα αναπτύξει στην ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 μετά την κατάρριψη του ρωσικού τζετ από την τουρκική πολεμική αεροπορία στην τουρκο-συριακή μεθόριο, ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων τελευταίας γενιάς θα ολοκληρώσει τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ανοικτά της επαρχίας της Λαττάκειας ρωσικού καταδρομικού πλοίου εξοπλισμένου με πυραύλους Moskva και αντιαεροπορικά συστήματα και την συνοδεία των ρωσικών βομβαρδιστικών που επιχειρούν στη Συρία από ρωσικά καταδιωκτικά αεροσκάφη.

Η Ρωσία θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Θα θέλαμε οι τρομοκράτες και οι μαχητές να μείνουν ακόμη πιο πέρα από τη μεθόριο με την Τουρκία, αλλά δυστυχώς έχουν μια τάση να βρίσκονται σε συριακό έδαφος κοντά στην τουρκική μεθόριο», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

«Οι επιχειρήσεις (της Ρωσίας) θα συνεχιστούν χωρίς αμφιβολία», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.