Οργή Πούτιν: “Πισώπλατη μαχαιριά” η κατάρριψη του αεροσκάφους μας!

Η Τουρκία ενήργησε ως συνεργός των τρομοκρατών, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από τη Συρία.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους στη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία.

Σε δηλώσεις του από το Σότσι, με αγγλική μετάφραση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε: «Η σημερινή απώλεια για εμάς ήταν πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς τρομοκρατών. Δε μπορώ να το εκλάβω διαφορετικά. Το αεροσκάφος μας καταρρίφθηκε πάνω από το συριακό έδαφος με πύραυλο από τουρκικό F-16. Κατέπεσε στο έδαφος της Συρίας, 4 χλμ από τα τουρκικά σύνορα».

«Σε κάθε περίπτωση, δε συνιστούσε απειλή για την Τουρκία. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Πραγματοποιούσε επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Το επεισόδιο θα έχει θανάσιμες επιπτώσεις στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, προειδοποίησε. «Αντιμετωπίζαμε πάντα την Τουρκία όχι μόνο ως γείτονα, αλλά και ως φιλική χώρα», δήλωσε και πρόσθεσε «Δεν ξέρω ποιος έχει συμφέρον από αυτό που συνέβη σήμερα, αλλά σίγουρα δεν είμαστε εμείς».

Ο Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών, αλλά προειδοποίησε πως η κτηνωδία που διέπραξε η Τουρκία δε θα μείνει αναπάντητη.

Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιχείρησε να έρθει σε επαφή με τη Ρωσία, μετά το συμβάν, αλλά αντίθεταέσπευσε να ζητήσει έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ, «είναι ανησυχητικό» κατά τον πρόεδρο Πούτιν. Φαίνεται, είπε, σαν η Τουρκία να επιθυμεί το ΝΑΤΟ να εξυπηρετήσει συμφέροντα του ISIS.

Υπενθύμισε πως η Μόσχα γνωρίζει πως εδώ και πολύ καιρό πετρέλαιο από τη Συρία μεταφέρεται από τρομοκράτες στην Τουρκία, με τα χρήματα να ενισχύουν εξτρεμιστικές οργανώσεις