Έκλεισε η συμφωνία για την πρώτη κατοικία – Καλύπτει το 60% των δανειοληπτών

Σε συμφωνία με τους δανειστές για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ήρθε η κυβέρνηση. Η τελική συμφωνία καλύπτει περίπου το 60% των δανειοληπτών, που θα χωρίζονται σε δύο ομάδες, ενώ η ρύθμιση θα διαρκέσει για μία τριετία.

Από τα 1,2 εκατ. στεγαστικά τα 400.013 είναι “κόκκινα”. 170.000 είναι οι δανειολήπτες που έχουν αιτηθεί να υπαχθούν στον Νόμο Κατσέλη. Τα ποσά κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 90.000 έως 100.000 ευρώ.

Πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας θα απολαμβάνει το 25% των δανειοληπτών, αρκεί:

Η αντικειμενική αξία του ακινήτου να είναι έως 170.000 ευρώ, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια όρια αγγίζουν στο όριο διαβίωσης. Συγκεκριμένα:

Για άγαμο: 8.180 ευρώ
Για ζευγάρι: 13.917 ευρώ
και για κάθε παιδί επιπλέον 3.361 ευρώ. Άρα για μία οικογένεια 20.639 ευρώ ετησίως.
Για τους οφειλέτες αυτούς θα ορίζεται μια ελάχιστη μηνιαία δόση. Για όσους πάντως αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καταβάλουν ούτε αυτή πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να ετοιμάσει κουμπαρά 100 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό και τη δόση να καταβάλει το κράτος.

Για να χτιστεί η κάλυψη έως το 60%, δημιουργείται μία δεύτερη κατηγορία δανειοληπτών με υψηλότερα εισοδήματα. Κριτήρια προστασίας, το τεστ αποτίμησης περιουσίας και βέβαια η διάθεση συνεργασίας με την τράπεζα.Αν δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, όπως θα καθοριστούν από την φορολογική τους δήλωση θα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι.

Για τα νοικοκυριά αυτά:

η αντικειμενική αξία φτάνει τις 230.000 ευρώ και τα εισοδηματικά όρια είναι
Για άγαμο: 13.906 ευρώ
Για ζευγάρι: 23.659 ευρώ
Για τετραμελή οικογένεια: 35.086 (5.714 ευρώ για κάθε παιδί)
Η δόση θα βγαίνει με βάση την σημερινή εμπορική αξία του ακινήτου. Ο διακανονισμός θα είναι εξωδικαστικός και το ποσό που θα καταβάλλεται θα είναι κλειδωμένο για τρία χρόνια.

Δεν θα ισχύσει τελικά η απαίτηση των δανειστών το συνολικό χρέος κάποιου που θέλει να ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Ρύθμιση που θα έθετε εκτός χιλιάδες δανειολήπτες.

Ασφαλιστικές δικλείδες θα υπάρξουν για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών εκτιμάται ότι υπάρχουν 10 με 15.000 δανειολήπτες που ενώ μπορούν να πληρώσουν αρνούνται συστηματικά να προχωρήσουν σε ρύθμιση.

Το νέο πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια θα περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας. Θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2018 και μετά θα γίνει αναθεώρηση.

Η ρύθμιση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

«Τον Ιανουάριο, ο κ. Τσίπρας εξαπατούσε τους πολίτες, λέγοντας “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”. Το Σεπτέμβριο, εξαπατούσε δεύτερη φορά τους πολίτες λέγοντας πως «δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας» Σήμερα, ο κ. Τσίπρας βγάζει χιλιάδες σπίτια στο σφυρί. Η πολιτική απάτη αποκαλύπτεται», τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.

«Ο λαός έχει υποχρέωση να αντιδράσει στο ξεπούλημα των πάντων και με πρωτοπόρο την Χρυσή Αυγή να απαντήσει στην ανθελληνική πολιτική κυβέρνησης και τοκογλύφων», σημειώνει η Χρυσή Αυγή.

«Από την προστασία όλων, ακόμη κι εκείνων που μπορούσαν να πληρώσουν, περάσαμε στην προστασία πολύ λίγων. Από το ένα άκρο στο άλλο. Ο λαϊκισμός κοστίζει ακριβά γι” άλλη μία φορά.» σχολίασε Το Ποτάμι.

«Η προστασία της πρώτης κατοικίας μειώνεται δραματικά», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«H ρύθμιση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς ακινήτων δείχνει ξεκάθαρα την απόσταση μεταξύ της σκληρής πραγματικότητας και των ψεύτικων λόγων και συνθημάτων του τύπου “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” που φώναζαν προεκλογικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

«Τελικά η κυβέρνηση ενέδωσε σε όλες τις αξιώσεις των ξένων για τα κόκκινα δάνεια. Μεγάλο ποσοστό στεγαστικών δανείων και σχεδόν όλα τα επιχειρηματικά έρχονται μαζικά στον έλεγχο ξένων οίκων», επισήμανε η Ένωση Κεντρώων.

Λαιμητόμο για τους δανειολήπτες, χαρακτήρισε την συμφωνία η ΛΑΕ, τονίζοντας ότι: «Η κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει με αντισυνταγματικό πραξικόπημα τη συμφωνία για τους μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Η κατάπτυστη, όμως, συμφωνία δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί».

Η αντίδραση της κυβέρνησης στην ανακοίνωση της ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία που ως κυβέρνηση υποχώρησε ακόμα και στην παραμικρή απαίτηση της τρόικα, σήμερα επιχειρεί να ξεπεράσει την πολιτική της ανυπαρξία διαστρεβλώνοντας τα δεδομένα της συμφωνίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Οι πολίτες όμως γνωρίζουν ποιος δίνει διαρκή διαπραγματευτική μάχη για την υπεράσπιση της κοινωνίας και ποιος επιδίδεται στο πανεύκολο αλλά ελάχιστα πειστικό σπορ της τζάμπα αντιπολίτευσης». Κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στην αποκαλυπτική έγγραφη απάντηση του Επιτρόπου Γ. Κατάϊνεν προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη από την οποία είχε προκύψει ότι η χώρα όδευε σε πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και στην εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε distress funds.
«Οι πολίτες γνωρίζουν ποιος δίνει διαρκή διαπραγματευτική μάχη για την υπεράσπιση της κοινωνίας και ποιος επιδίδεται στο πανεύκολο αλλά ελάχιστα πειστικό σπορ της τζάμπα αντιπολίτευσης», αναφέρει η κυβέρνηση .