Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για την οζώδη δερματίτιδα

«Αγώνα δρόμου» για να μην συνεχιστεί η μετάδοση της νόσου της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μετά την εμφάνιση της νόσου στον Έβρο από την Τουρκία και τα κρούσματα στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ιωάννης Ταχματζίδης γνωστοποιεί ότι οι εμβολιασμοί σε ζώα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ταχματζίδης επισημαίνει ότι υπάρχουν διαθέσιμα 18.500 εμβόλια τη στιγμή που οι ανάγκες για όλες τις περιφερειακές ενότητες υπολογίζονται σε 150.000 εμβόλια.

«Τα 18.500 εμβόλια αγοράστηκαν με έξοδα των κτηνοτρόφων και έχουν διανεμηθεί σε όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Νομού Θεσσαλονίκης. Περιμένουμε άλλα 22.000 εμβόλια που εδώ και πάρα πολύ καιρό μας υποσχέθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η τελευταία πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι θα μας τα στείλουν την Παρασκευή. Τα εμβόλια αυτά θα διανεμηθούν στις τρεις περιφερειακές ενότητες Κιλκίς, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης αναλογικά. Στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη υπήρξαν κρούσματα, ενώ το ενδιαφέρον όσον αφορά την πρόληψη εστιάζεται στην περιοχή του Κιλκίς. Παράλληλα ήρθαμε σε επαφή με τις γαλακτοβιομηχανίες προκειμένου να προμηθευτούν εμβόλια για τους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζονται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταχματζίδης.

Διευκρινίζεται, ότι η ασθένεια της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την τοπική κτηνοτροφική οικονομία.

Πηγή: dikaiologitika.gr