Αγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη

Η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στις 11 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει:

«Ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός κόσμος βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο όσον αφορά το θέμα της ρευστότητας, την παύση πληρωμών από την πολιτεία, την μη ανακοίνωση της αγροτικής ανάπτυξης από το αρμόδιο Υπουργείο. Αυτό που πλέον είναι η ταφόπλακα του αγροκτηνοτροφικού πληθυσμού του νομού μας και κατ’ επέκταση της χώρας, είναι τα μέτρα που η σημερινή κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει.

Αύξηση κόστους παραγωγής,
Φορολογικό,
Ασφαλιστικό
Στους υπολογισμούς μας το 2016 και το 2017 με βάση το μνημόνιο, ζητείται από αγρότες και κτηνοτρόφους να αποδώσουν φόρους και περικοπές περίπου στα δύο δις ευρω.

Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση είναι άδικη και αντιαναπτυξιακή. Γ’ αυτό ο αγροκτηνοτροφικός πληθυσμός της Θεσσαλίας και κατ’ επέκταση της χώρας βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της ενημέρωσης και στο δεύτερο σημείο αναφοράς σε κινητοποιήσεις.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ:

Το 13% του ΦΠΑ έγινε 23% για Εφόδια
Η φορολογία από 13% το 2015, γίνεται το 2016 20% και το 2017 29%
Η προκαταβολή φόρου από 55% το 2015 θα γίνει 100% έως το 2017
Το 2016 θα φορολογηθούν οι ενισχύσεις από το πρώτο ευρω.
Οι εισφορές στον ΟΓΑ τριπλασιάζονται.
π.χ Ένας αγρότης που δίνει το χρόνο 1.080 ευρώ μέσο όρο φαίνεται από την εξέλιξη ότι θα γίνει 3.100 ευρω το χρόνο. Για δυο άτομα στην οικογένεια το ποσό θα φτάνει τα 6.200ευρω.

Η επιστροφή φόρου πετρελαίου μειώθηκε το 2015 κατά 50%. Το 2016 καταργείται παντελώς.
Στην κτηνοτροφία και την αγελαδοτροφία, η εφαρμογή του ΦΠΑ και το άνοιγμα τον ημερών του φρέσκου γάλατος, δημιουργούν γ’ αυτόν τον τομέα τεράστια οικονομικά ζητήματα, η βιωσιμότητα τους κρίνεται αμφίβολη.
Αύξηση της ενέργειας (ρεύμα – πετρέλαιο – νερό) κατά 40%
Για τις κυβερνήσεις που πέρασαν και τη σημερινή είναι μεγάλη η ευθύνη τους για την παύση πληρωμών προς τους δικαιούχους αγρότες , νέους αγρότες και κτηνοτρόφους.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

Από το 2012 έως το 2015, έχουμε υπόλοιπα, προς τον πρωτογενή τομέα, που ανέρχονται στα 800 εκατομμύρια ευρω.

Το ποσό αυτό αφορά τα εξής:

Επιστροφή φόρου πετρελαίου σε όλους τους παραγωγούς, περίπου 350 εκατομμύρια ευρω.
Σχέδια βελτίωσης νέων αγροτών-προγράμματα τυποποίησης και πιστοποίησης, περίπου 200 εκατομμύρια ευρω.
Προγράμματα που αφορούν το περιβάλλον για 3 χρόνια, είναι απλήρωτα, όπως η νιτρορύπανση και η βιολογική κτηνοτροφία-γεωργία, περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ.
Η εξισωτική, άρθρο 68,και οι βοσκότοποι για τους κτηνοτρόφους προηγούμενων ετών, περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ.
Συνάδελφοι, από την πρώτη ενότητα, η Πολιτεία προσδοκά δύο δισεκατομμύρια ευρω φόρους και περικοπές ενώ από τη δεύτερη ενότητα, αρνείται να καταβάλλει τις υποχρεώσεις της.

Ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός κόσμος βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο, υπάρχει απογοήτευση. Δεν πρέπει να αφήσουμε να καταρρεύσει ο πρωτογενής τομέας, ούτε ο δευτερογενής που αφορά τη μεταποίηση όπως και οι εξαγωγές, προϊόντων που κερδίθηκαν με πολλούς κόπους και δυσκολίες στις αγορές του εξωτερικού.

Θεωρούμε ότι αυτή η στιγμή είναι κρίσιμη γιατί η αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης, στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, θα είναι καταστροφική για την χώρα μας, για την ύπαιθρο στην οποία ζούμε όλοι εμείς.

Το αποτέλεσμα θα είναι να χαθεί περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρω τα επόμενα χρόνια από τη Θεσσαλία, 30 χιλιάδες θέσεις εργασίας και ακαλλιέργητη γη πολλών χιλιάδων στρεμμάτων.

Οι αποφάσεις της ΤΡΟΙΚΑΣ και της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ πολιτική επιλογή.

Πρέπει να παραχθεί πλούτος για να υπάρξει ανάπτυξη.

ΖΗΤΑΜΕ:

Να θεσπιστεί ατομικό αφορολόγητο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρω για όλες τις επαγγελματικές αγροτικές κατηγορίες προσαυξημένο με 3.000 ευρω για κάθε παιδί.
Παραμονή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στον συντελεστή 13% προσμετρώντας στον υπολογισμό του κόστους παραγωγής όλες τις δαπάνες και τις αποσβέσεις που ισχύουν στα Ευρωπαϊκά και Διεθνή οικονομικά και λογιστικά πρότυπα (αποσβέσεις του φυτικού, ζωικού και πάγιου κεφαλαίου, τα τεκμαρτα ενοίκια του εδάφους, τους τόκους των ιδίων κεφαλαίων).
Η συμμετοχή της οικογενειακής εργασίας στα έξοδα της εκμετάλλευσης.
Άμεση εξόφληση εκκρεμοτήτων ενισχύσεων και αποζημιώσεων παλαιότερων ετών.
Καμία αλλαγή στις εισφορές του ΟΓΑ.
Ο ΦΠΑ στα εφόδια να κατέβει στο 6% και ο ΦΠΑ στα προϊόντα των εκμεταλλεύσεων να παραμείνει στο 13%.
Αφορολόγητο ατομικών επιδοτήσεων και αφορολόγητες όλες οι στοχευμένες ενισχύσεις (Νέων Αγροτών, Σχεδίων Βελτίωσης, Βιολογικών, Αυτόχθονων φυλών, Συνδεδεμένων, Εξισωτικών Αποζημιώσεων κλπ.).
Οι αποζημιώσεις από όπου και αν προέρχονται να παραμείνουν αφορολόγητες.
Καθορισμός των βοσκοτόπων και οριοθέτηση τους για να λυθούν τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων.
Ορισμός της χρήσης γης για να υπάρχει προστασία της καλλιεργητικής γης.
Άμεση εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας για αγορά αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου, ανάλογα το είδος και το μέγεθος της εκμετάλλευσης.
Κατοχύρωση του επαγγέλματος του αγρότη ανά κατηγορία (γεωργός, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος, αλιέας) με εκπαίδευση και πιστοποίηση.
Η νομοθετική ρύθμιση της εργασίας των αλλοδαπών ποιμένων και εργατών γης με ένα καθεστώς νόμιμης εργασιακής παραμονής με ευθύνη του εργοδότη και αμοιβή που να φορολογείται και να ασφαλίζει τον εργαζόμενο, έτσι ώστε να δικαιολογείται η αμοιβή του στα έξοδα εκμετάλλευσης.
ΕΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»